Onkolodzy radzą: Te 8 pokarmów powoduje najwięcej raka.

Jeśli masz raka lub chcesz go uniknąć, nie jedz tych produktów…

Rak może dotknąć dowolnej części ciała i ma wiele przyczyn. Czynniki powodujące raka obejmują genetykę, palenie tytoniu, niezdrową dietę, niektóre infekcje, kontakt z chemikaliami, narażenie na promieniowanie itp.

Jaką rolę odgrywa odżywianie w profilaktyce nowotworów? Dużo więcej niż myślisz.

Badania pokazują, że 2 główne czynniki zwiększające ryzyko zachorowania na raka to nieaktywny tryb życia i złe odżywianie. Na szczęście możesz to zmienić.

Oprócz rzucenia palenia należy monitorować swoją wagę, regularnie ćwiczyć i stosować zdrową dietę roślinną, aby zmniejszyć ryzyko. Eksperci stworzyli listę produktów, których należy najbardziej unikać, ponieważ ich nadmierne spożycie może powodować raka.

1. Cukry rafinowane i żywność o dużej zawartości cukru

Wszyscy wiemy, że żywność taka jak rafinowany cukier lub syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Pokarmy te zwiększają poziom insuliny we krwi, a ponadto bezpośrednio odżywiają komórki nowotworowe, dla których cukier jest głównym paliwem do ich wzrostu.

Amerykańskie Stowarzyszenie Żywienia Klinicznego  podaje, że osoby stosujące dietę bogatą w cukry są o wiele bardziej narażone na ryzyko zachorowania na raka trzustki – jednego z najbardziej śmiertelnych nowotworów. Dlatego ogranicz słodką żywność i napoje i wybierz alternatywy, takie jak stewia lub melasa.

2. Przetworzone produkty mięsne

Problemem tych produktów nie jest samo mięso, ale składniki dodawane do produktów mięsnych. Produkty takie jak szynka, kiełbaski, salami oraz różne pasty i pasztety mięsne zawierają dużo soli azotowych i innych konserwantów, które według Journal of  Nutrition and Cancer są  odpowiedzialne za rozwój nowotworów jelita grubego. Ponadto produkty te zwiększają również ryzyko raka prostaty. Zamiast tego wybieraj czyste, nieprzetworzone mięso, najlepiej pochodzące od zwierząt z wolnego wybiegu.

3. Żywność wędzona i konserwy

Regularne spożywanie żywności wędzonej i konserwowej jest niezwykle szkodliwe dla człowieka. Palenie pozostawia w żywności wiele toksyn. Podobnie jest z przetworami, w których azotany zamieniają się w azotyny, które mogą następnie powodować raka.

Ponadto kupowane przetwory (w przeciwieństwie do domowych) często zawierają dodatkowe konserwanty, które wydłużają ich trwałość. Ich nadmiar dodatkowo zwiększa ryzyko zachorowania na raka.

4. Biała mąka

Obecnie zbyt wiele produktów spożywczych zawiera białą mąkę. O ile wypieki z mąki pełnoziarnistej i fermentowane za pomocą drożdży mogą być korzystne dla organizmu, o tyle w przypadku białej mąki fermentowanej za pomocą drożdży tak nie jest.

Badania pokazują, że kobiety, które spożywają dużo produktów zawierających białą mąkę, są o wiele bardziej narażone na ryzyko raka piersi. Zamiast białej mąki użyj komosy ryżowej, mąki pełnoziarnistej, mąki jęczmiennej lub migdałowej.

5. Oleje uwodornione

Oleje roślinne w procesie uwodornienia (zestalania) zamieniają się w trucizny. Chociaż utwardzone oleje mają dłuższą trwałość, mają większą zawartość szkodliwych tłuszczów omega-6 i trans. Niewielkie ilości tłuszczów omega-6 w odpowiednich proporcjach z tłuszczami omega-3 mogą być zdrowe. 

Jeśli jednak jest ich za dużo, dochodzi do uszkodzenia komórek i to one najbardziej zwiększają ryzyko raka skóry. Tłuszcze trans zwiększają ryzyko raka okrężnicy, odbytnicy, prostaty i piersi. Zamiast tego wybierz olej kokosowy, oliwkowy lub lniany.

6. Popcorn z mikrofalówki

Do zakupionego popcornu często dodaje się substancję chemiczną, która ma za zadanie nadać popcornowi charakterystyczny maślany smak i aromat. Jest to jednak niebezpieczna toksyna. Osoby narażone na działanie tej substancji są bardziej narażone na trudności w oddychaniu i uszkodzenie płuc.

Opakowanie uwalnia również kwas perfluorooktanowy (PFOA), który powoduje raka nerek, pęcherza moczowego, prostaty i wątroby. Badania wykazały nawet, że może powodować bezpłodność u kobiet, nie wspominając już o tym, że większość sprzedawanego obecnie popcornu wytwarzana jest z genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy.

7. Ryby z farmy

Dzikie ryby są niewątpliwie korzystne dla naszego zdrowia. Nie dotyczy to już jednak ryb hodowlanych, takich jak łosoś, tilapia i wiele innych gatunków. Magazyn Science  przeprowadził badanie, które wykazało, że w łososiu hodowlanym znajduje się zbyt wiele substancji rakotwórczych. 

Są to głównie dioksyny, rtęć, toksafen, środki zmniejszające palność czy nawet polichlorowane bifenyle. Kupując ryby, staraj się kupować ryby złowione na otwartym morzu, najlepiej z obszarów niesłynących z dużego zanieczyszczenia.

8. Chipsy ziemniaczane

Chipsy ziemniaczane produkowane są w wysokich temperaturach, w wyniku których powstaje akryloamid – substancja znana jako substancja rakotwórcza. W czasopiśmie International Journal of Oncology  doniesiono, że akrylamid jest odpowiedzialny za raka jajnika, prostaty, piersi i przewodu pokarmowego.

Ponadto chipsy ziemniaczane są pełne tłuszczu i soli, które przyczyniają się do otyłości i wysokiego ciśnienia krwi. Zamiast kupować chipsy, przygotuj własne, które  przed smażeniem moczysz na chwilę w słonej wodzie . Jest to nowo odkryta metoda, która znacząco ogranicza powstawanie akryloamidu.

Udostępnij tę przydatną informację także swoim znajomym!

Comments

Loading...