Ponieważ są bogate w witaminy A, E i C, H, P oraz prawie wszystkie z grupy B, owoce wiśni są bardzo cenione. A co z pestkami? Aby zrobić dżem, należy upiec ciasto i dodać pestki do galaretki. To jest błąd.
Domowe sposoby na bazie wiśni mają właściwości przeciwzapalne, moczopędne i regenerujące. W pestce znajdują się fluor, potas i tłuszcze, a także miedź, pantoten, tokoferole, fosfolipidy i kwasy pantotenowe.
Można z nich zrobić na przykład olej, który zwiększy przemianę materii. Warto zadać sobie trud i przygotować ze świeżych pestek sosy, kompoty, napoje owocowe i likiery. Pestki wiśni są użytecznym produktem ze względu na swój bogaty skład. Wiele domowych sposobów leczenia różnych dolegliwości zostało opracowanych przez ludowych uzdrowicieli już dawno temu.
- Dna
- Zakażenie kwasem moczowym
- Zapalenie stawów
- Cukrzyca
- Dysfunkcja jelit
- Choroby nerek
- Choroba stawów
- Zapalenie płuc
- Beri-beri
- Choroby serca
Przygotuj zdrowy napar z pestek wiśni, gotując 200 ml wody i umieszczając w miseczce 5 g wiśni. Odstawić na 15 minut. Napój ten można pić trzy razy dziennie po 10 ml.
Co przygotować z pestek wiśni
Pestki zawierają kwas pruski i amigdalinę. Substancje te są niebezpieczne i mogą być śmiertelne. Nie będziemy rozgniatać tych substancji, aby nie dostały się do produktów.
Kompot
150 g wiśni umyć i usunąć pestki. Umieścić pestki w woreczku z gazą i zalać 0,7 litra wrzącej wody. Gotować mieszaninę przez 30 minut. Następnie wyjąć z niej pestki. Wymieszać wiśnie, cukier według własnego smaku i 4 gałązki mięty. Zagotować mieszankę, a następnie dodać szczyptę kardamonu. Gotować mieszankę przez 60 minut.
Sos
Umyj 100 g czereśni. Pestki zalać wodą. Doprowadź do wrzenia. Dodaj do garnka 1 paprykę. Pozostaw na 30 minut. Wyjmij paprykę i pestki. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Dodaj 1 łyżkę cukru i skrobię. Gdy sos zgęstnieje, dodaj 1 szklankę brandy, szczyptę cynamonu i wiśnie. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 30 minut, a następnie polej nim mięso.
Alkohol
Umieść 0,5 litra wódki na 3 kg wiśni i czereśni z szypułkami i pestkami. Odstawić na dwa tygodnie. Mieszanka. Połączyć 150 g cukru z 100 ml wody. Dodaj alkohol. Odstawić na 24 godziny.
Comments