Cenny skarb dla zdrowia: Przygotuj leczniczy syrop z pędów świerka, a najlepsze lekarstwo zawsze będziesz mieć pod ręką.
Młode wiosenne jasnozielone pędy świerka to gotowy skarb. Wiosną obfituje w witaminę C, która wzmacnia system odpornościowy, oczyszcza organizm oraz dodaje mu sił i energii.
Ponadto pomaga zwalczać stres i zaburzenia równowagi psychicznej lub fizycznej. Dzięki ślinie świerk korzystnie wpływa na drogi oddechowe, pomaga przy astmie, kaszlu i nieżycie nosa, łagodzi bóle mięśni i stawów. Dziś dowiecie się, jak przygotować z nich syrop leczniczy.
Kolekcja pędów
Na każdym świerku wiosną znajdziemy świeże, jasnozielone gałązki. Młode pędy zbiera się od kwietnia do czerwca, w ciepłych miejscach pojawiają się jeszcze wcześniej, na wyższych stanowiskach przeciwnie później.
Zbieramy możliwie najmniejsze pędy, maksymalnie do 5 cm, najlepiej około 3 cm. Ich igły nie są jeszcze kłujące. Ostrożnie je przycinamy lub łamiemy, zawsze tylko kilka pędów z jednego drzewa, a nigdy całe gałęzie. Idealnie nadaje się do zbierania pędów w lesie jak najdalej od dróg i zbierania ich przy suchej pogodzie.
Syrop świerkowy -100 lat przepis
Potrzebujemy:
- młode pędy świerkowe
- cukier
- cytryna niepoddana obróbce chemicznej
Przygotowanie:
Opłucz młode pędy świerkowe i pozostaw do ususzenia. Włóż około 3 cm warstwę pędów do większego słoika po dżemie. Posyp 1,5 cm warstwą cukru, połóż na niej plasterki cytryny i powtarzaj tę procedurę, aż słoik się napełni (zakończ warstwą cukru). Delikatnie dociśnij, przykryj celofanem i zapnij gumką lub sznurkiem.
Słoik stawiamy w nasłonecznionym miejscu, najlepiej na parapecie i odstawiamy na co najmniej 3 tygodnie. Następnie syrop odcedź przez gazę, przelej do szklanek, zamknij i przechowuj w lodówce. WSKAZÓWKA: Do miseczek można również dodać kilka listków cynamonu, kwiatów mniszka lekarskiego.
Zastosowanie:
Ten syrop dobrze smakuje również dzieciom, ponieważ ma przyjemny słodki smak. Używamy 1 – 3 łyżek stołowych na kaszel i przeziębienie, możemy dodać do herbaty. Jedna łyżeczka dziennie zapobiega chorobom takim jak przeziębienia, wzmacnia odporność i pomaga w rekonwalescencji.
Domowy syrop świerkowy łagodzi objawy reumatyzmu, bóle kończyn i mięśni, a także dba o usuwanie toksycznych substancji z organizmu. Może być również stosowany do naleśników, chleba z masłem, naleśników lub płatków owsianych.
Miód z pędów świerka
Składniki:
- 500 g pędów świerku
- 500 ml wody
- 500 g cukru
- 1 duża organiczna cytryna
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Pędy świerkowe opłukać, zalać zimną wodą, powoli zagotować i gotować przez 20-30 minut. Odstawić, dodać pokrojoną cytrynę i odstawić na co najmniej 24 godziny. Mieszaj od czasu do czasu i nakłuwaj cytrynę widelcem. Napinamy się następnego dnia.
Dokładnie wyciskamy pędy świerkowe, do płynu dodajemy cukier i bardzo powoli gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsta masa miodowa – coś między miodem a dżemem. Miód nieco twardnieje po schłodzeniu. Gorący jeszcze miód wlewamy do wysterylizowanych i suchych kubków, odwracamy na kilka godzin do góry nogami, a później przechowujemy w lodówce.
Comments