Suszony liść laurowy zmiażdżyć w misce. Dodaj suszone liście lipy i wymieszaj.
Bierzemy mniejszy garnek, stawiamy go na kuchence i wkładamy do niego mieszankę liści. Do tego garnka wlej 250 ml wody, przykryj pokrywką. Niech płyn się zagotuje, a następnie zmniejsz temperaturę. Gotuj przez około 5-6 minut.
Imbir obieramy, drobno siekamy. Dodajemy do garnka z wywarem, który już wyjęliśmy z pieca. Odstawić, aż wywar ostygnie. Gdy wywar ma temperaturę około 40°C, przecedź go przez sito.
Wyciśnij sok z połowy cytryny. Następnie dodaj 3 łyżki miodu – zaleca się użycie drewnianej łyżki.
Syrop na kaszel można przechowywać w lodówce przez 3 tygodnie.
Dawkowanie:
Syrop szybko łagodzi kaszel, uspokaja płuca i drogi oddechowe.
Syropu tego nie powinny pić kobiety w ciąży lub osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi. Porozmawiaj z lekarzem, jeśli przyjmujesz leki na receptę. Liście laurowe mogą powodować interakcje z niektórymi rodzajami leków.
Comments