Malinowy eliksir życia – sekrety domowej nalewki z soku malinowego

„Malinowy eliksir życia” – sekrety domowej nalewki z soku malinowego

Wstęp

Zarówno w sierpniowy upał, jak i podczas mroźnych zimowych wieczorów, nic nie smakuje tak dobrze jak kieliszek domowej nalewki. Zwłaszcza, gdy to nalewka z soku malinowego. To prawdziwy „malinowy eliksir życia”, który z powodzeniem łączy w sobie słodycz malin, aromat lata i kuszącą moc alkoholu. Ale jak przygotować taki trunek w zaciszu własnej kuchni? Czy jest to trudne? Absolutnie nie! Zatem… Sięgajcie po słoiki, korkociągi i świeże maliny – rozpoczynamy naszą malinową przygodę!

I. Składniki – królowie i królowe naszej malinowej symfonii

Nie da się ukryć, że smak każdej nalewki w dużej mierze zależy od jakości użytych składników. Do stworzenia naszej malinowej arcydzieła potrzebujesz:

  1. 1 kg dojrzałych, ale nieprzegniłych malin
  2. 1 l spirytusu
  3. 1 kg cukru
  4. 1 l wody

II. Przygotowanie – nauka cierpliwości

Chociaż przepis jest prosty, to jednak, jak to z nalewkami bywa, potrzeba trochę czasu. Ale spokojnie – jesteśmy tu, aby Cię przeprowadzić przez ten proces krok po kroku.

nalewka malinowa

1. Przygotowanie malin

Pamiętaj, wybierz najpiękniejsze, czerwone, aż kuszące maliny. Dokładnie je umyj, a następnie osusz. Najlepiej to zrobić na papierowym ręczniku, ale staraj się to robić delikatnie, bo maliny to prawdziwe szklane dzieci!

2. Fermentacja – ten krok to prawdziwy numer!

Zasyp maliny cukrem, a następnie przekładaj do dużego słoja. Teraz tylko czekać… I czekać… I jeszcze trochę poczekać. Zalecamy przynajmniej 2 tygodnie. W tym czasie cukier powoli wyciągnie z malin cały sok i powstanie prawdziwy nektar bogów.

3. Dodawanie spirytusu – czas na moc!

Po dwóch tygodniach dolewamy do słoja spirytus. Po tym zabiegu nasza nalewka zaczyna nabierać charakteru. Teraz znowu czekamy – tym razem 3 tygodnie. Dla niecierpliwych – to nie jest tortura, to proces, który warto docenić. Co ciekawe, niektórzy mawiają, że im dłużej nalewka leży, tym lepsza – więc cierpliwość naprawdę popłaca!

4. Filtracja – malinowa klarowność

Po upływie kolejnych 3 tygodni, nalewkę należy przefiltrować przez gazę czy specjalny filtr. Staraj się to robić powoli, aby nie przelać cennego trunku. Co robimy z resztą malin? Nie marnujemy! Można z nich zrobić pyszny dżem lub użyć jako dodatek do deserów.

5. Butelkowanie – finał naszej malinowej symfonii

Nalewkę przelewamy do butelek, które szczelnie zamykamy. Gotowe! Właśnie stworzyłeś swoją własną nalewkę z soku malinowego. Pamiętaj, że smakuje ona jeszcze lepiej, gdy podajesz ją w dobrym towarzystwie!

Zakończenie

I oto jest – twoja domowa nalewka z soku malinowego! Ta soczysta, słodka, z nutą szaleństwa, nalewka to prawdziwy malinowy eliksir życia. Chociaż proces jest trochę czasochłonny, to jednak każda chwila spędzona na tworzeniu takiego trunku to prawdziwa przyjemność. W końcu nie ma nic lepszego niż degustacja własnoręcznie przygotowanej nalewki. Na zdrowie!

Comments

Loading...