Mam dla Ciebie genialny przepis na przepyszną sałatkę! Te składniki są wręcz harmonijnie połączone, dzięki czemu smak sałatki zachwyci każdego gościa i domownika. A jej wielkim plusem jest również fakt, że przygotowuje się ją niesamowicie szybko i prosto!
SKŁADNIKI
- 0,5 ugotowanej piersi z kurczaka
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 ugotowana marchewka
- mała cebula
- 350 g pieczarek
- 150 g twardego sera
- 6 jaj kurzych
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- majonez, sól, pieprz do smaku
- koperek i granat do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Pieczarki pokrój w drobną kostkę i najpierw umieść na suchej, gorącej patelni, aby pozbyć się niepotrzebnej wilgoci. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, wlej olej roślinny i smaż wszystko do miękkości. Następnie przenieś pieczarki i cebulę na osobny talerz – ostudź.
Jajka ugotuj na twardo ostudź, obierz i przekrój na pół. Włóż żółtka do jednego pojemnika, a białka do drugiego.
Zetrzyj ugotowane ziemniaki na grubej tarce, ułóż jako pierwszą warstwę przyszłej sałatki. Dopraw solą i pieprzem i lekko wygładź powierzchnię łyżką. Na wierzchu dekoruj cienką siateczką majonezu.
Drugą warstwą będą starte marchewki. Posól i pieprz je, a także ponownie dopraw majonezem. Jako kolejną warstwę ułóż pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Nie zapomnij o majonezie na wierzchu.
Następnie dokładnie zetrzyj żółtka trzech jajek na wierzchu. Ponownie wyrównaj warstwę łyżką.
2/3 grzybów rozłóż jako kolejną warstwę, dokładnie wyrównaj łyżką, a następnie nałóż majonez.
Pozostałe grzyby wymieszaj z pozostałymi żółtkami i majonezem. Tą masą nadziej białka, które następnie równomiernie rozprowadź jako ostatnią warstwę sałatki. Ważne jest, aby białka nie stykały się ze sobą. Włóż sałatkę do lodówki na kilka godzin.
Comments