Marchewka należy do najzdrowszych warzyw. Jest to bogate źródło witamy A oraz karotenu, który jest potrzebny, aby mieć zdrowe oczy. Marchew ma również takie witaminy jak B, C, K, zawiera przeciwutleniacze oraz liczne minerały jak żelazo, potas, wapń, magnez i fosfor.
Dzisiaj skupimy się jednak na walce z grypą, przeziębieniem, zapaleniem oskrzeli i kaszlem. Z marchewki można przygotować świetny syrop, który będzie idealnym lekarstwem podczas choroby układu odpornościowego. Pomoże również pozbyć się flegmy z płuc.
Marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć następnie do garnka i zalej wodą. Gotuj warzywa na średnim ogniu pod przykryciem do czasu, aż zmiękną.
Kiedy już marchewka będzie gotowa dodaj dwie łyżeczki posiekanego imbiru i zmiksuj całość za pomocą blendera lub miksera. Pozostaw mieszankę, aż wystygnie i dolej miód. Ponownie wymieszaj blenderem. Przełóż syrop do słoika i włóż do lodówki.
Tak przygotowany syrop trzymaj w lodówce przez kilka dni. Jeśli jesteś chory i masz kaszel to spożywaj 3-4 łyżki codziennie. Już po 2 dniach powinieneś zauważyć, że kaszel znika.
Comments