Używam ich do niezbędnych zdrowotnych celów: Nie wyrzucam pestek z daktyli.

Ostatnio częściej kupujemy z mężem bakalie niż słodycze. A kilka miesięcy temu, kiedy wracałam do formy po długiej zimie, generalnie zmieniałam moją dietę spożywając wiele bakalii. Bardzo pomogło mi to schudnąć.

Dzięki temu poznałam świetny sposób na przyrządzanie kawę z nasion daktyla. Pomysł ten zdradził mi znajomy, który od 5 lat mieszka w Izraelu. Opowiedział o lokalnej kawiarni, która serwuje właśnie ten pyszny napój. Jest przygotowywany w taki sam sposób jak tradycyjny, ale ma swoje własne niuanse.

Jak zrobić kawę z nasion

Przed przygotowaniem proszku z nasion należy je dokładnie wysuszyć. Aby to zrobić, ułóż daktyle obrane z miąższu w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Susz je w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 30 minut.

Następnie wsyp nasiona na suchą patelnię. Smaż je, aż lekko się zarumienią. Uważaj jednak, aby ich nie spalić. Łatwo jest określić gotowość nasion: stają się kruche.

Teraz za pomocą młynka elektrycznego zmiel drobno wysuszone daktyle.

Na 250 ml wody potrzebujesz 2 łyżeczek kawy daktylowej. Gotowy napój wyróżnia wyczuwalne subtelne nuty miodu i owoców, a kolor jest taki sam jak zwykłej kawy.

Korzyści z kawy daktylowej

Comments

Loading...