Jak pozbyć się dużego brzucha: Dieta ta uznawana jest przez wszystkich dietetyków za najskuteczniejszą metodę spalania tłuszczu z brzucha.
Duży brzuch jest nie tylko nieestetyczny, ale także bardzo niebezpieczny. Tłuszcz trzewny gromadzi się w naszym organizmie w okolicach narządów jamy brzusznej.
Dlatego jest bardziej niebezpieczny niż zwykły tłuszcz w warstwach podskórnych talii i bioder i jest znacznie trudniejszy w zwalczeniu. Nadmiar warstwy trzewnej powoduje cukrzycę, różne stany zapalne, choroby układu sercowo-naczyniowego, problemy z pęcherzykiem żółciowym, a nawet raka piersi.
Ale dobra wiadomość jest taka, że tłuszcz trzewny najłatwiej spalić. Wystarczy porzucić siedzący tryb życia, zbyt wysokokaloryczne jedzenie, unormować dietę i dodać umiarkowane ćwiczenia, bo organizm szybko się ich pozbędzie. Całkiem realny sukces – utrata 0,5 kg tygodniowo!
DIETA NA UTRATĘ WAGI
Nie ma potrzeby polegać na tabletkach, liczyć kalorie, zmuszać się do ćwiczeń czy oszczędzać na operację. Poniższa dieta odchudzająca jest uznawana przez wszystkich dietetyków za najskuteczniejszy sposób na spalenie znienawidzonego tłuszczu z brzucha. Wkrótce poczujesz się znacznie lepiej i zobaczysz rezultaty.
JAK POZBYĆ SIĘ DUŻEGO BRZUCHA
1. Pij dużo czystej wody i herbaty bez cukru
Zapomnij o napojach zawierających cukier i sztuczne słodziki. Zwykła woda, kawa, niesłodzona zielona herbata – to najbardziej przydatne napoje. Nasza wątroba nie toleruje dużej ilości słodyczy, więc zamienia je w tłuszcz z brzucha.
2. Jedz owoce
Pragnienie owoców pomoże Ci zaspokoić apetyt na słodycze. Na początku będziesz jeść ich dużo, ale z biegiem czasu Twój apetyt na owoce będzie malał. Powolne przeżuwanie owoców przyczynia się do powstawania hormonów sytości i zwiększa spożycie błonnika. Ponadto owoce są bogate w przeciwutleniacze i witaminy.
3. Jedz więcej warzyw
Najlepsze są warzywa całkowicie surowe, gotowane na parze lub gotowane. Warzywa to magazyn składników odżywczych! Podobnie jak owoce, zawiera witaminy, minerały, przeciwutleniacze i zdrowy błonnik, dzięki którym poczujesz się pełny, ponieważ trawienie zajmuje dużo czasu.
Staraj się nie smażyć warzyw i w ogóle nie poddawać ich długotrwałej obróbce cieplnej. Lepiej go zetrzeć i doprawić olejem roślinnym.
4. Jedz więcej białka.
Jajka, płatki zbożowe są Twoimi wiernymi pomocnikami w walce z tłuszczem z brzucha. Komosa ryżowa, rośliny strączkowe i seitan (gluten pszenny) są również bogate w wysoce strawne białko roślinne, które przyspiesza utratę wagi.
Im więcej wysokiej jakości białka zjesz, tym szybciej spalisz tłuszcz z brzucha. Nie dotyczy to jednak mięsa zwierząt, ponieważ zawiera ono szkodliwe substancje, które powodują rozwój raka.
5. Unikaj rafinowanych węglowodanów
Węglowodany są niezbędne dla naszego organizmu. Jednak nie wszystkie z nich są przydatne. Zboża rafinowane to zboża, z których usunięto części włókniste i odżywcze, przez co są one całkowicie pozbawione witamin. Obejmuje to rafinowaną białą mąkę i produkty pszenne.
W procesie trawienia rafinowane węglowodany zamieniają się w cukier i tłuszcz, zwiększają apetyt, co prowadzi do szybkiego przyrostu masy ciała.
6. Przejdź na produkty pełnoziarniste
Zamiast bułek i rafinowanego białego pieczywa pszennego jedz brązowy ryż, kaszę gryczaną, kuskus, komosę ryżową i inne zboża, a także pełnoziarniste i pełnoziarniste makarony i pieczywo. Najlepszym źródłem białka roślinnego są twarde makarony, musli, chleb żytni i kiełki pszenicy.
7. Jedz produkty zawierające błonnik
Dają uczucie sytości na długi czas i dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Spożywając 1-2 łyżki rozpuszczalnego błonnika dziennie, stracisz 5 kg nadmiaru tłuszczu! Fasola, otręby owsiane, orzechy włoskie, nasiona lnu, jęczmień, pomarańcze, marchew i jabłka są bogate w błonnik. Zasadą jest zjadanie na śniadanie talerza płatków owsianych aromatyzowanych olejem lnianym i nasionami
8. Jedz nasiona chia
Jeśli chcesz wiedzieć, jakie jest idealne jedzenie, spróbuj nasion chia. Jest mistrzem wśród witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, błonnika, białek i zdrowych tłuszczów. Można je jeść na surowo, dodawać do dań gotowych lub mieszać z sokami, jogurtami, mlekiem.
Możesz spróbować dodać chia do zimnej wody, odstawić na kilka godzin, aż pęcznieje i zwiększa objętość. Następnie wystarczy dodać sok z cytryny i wypić. Możesz cieszyć się takim napojem jako przekąską lub przekąską.
9. Przejdź na zdrowe tłuszcze
Zmniejsz spożycie tłuszczów nasyconych z mięsa. Im mniej produktów pochodzenia zwierzęcego, tym lepiej! Zrezygnuj z tłuszczów uwodornionych czy tłuszczów trans, bo szkodzą nie tylko sylwetce, ale i pracy serca. Głównymi źródłami kwasów tłuszczowych trans są przede wszystkim margaryna i olej palmowy.
Wrogami Twojego organizmu są: ciasteczka i pączki, krakersy, chipsy, ciastka, fast foody, smażona ryba i kurczak, chipsy kukurydziane, frytki, dipy i sosy, słodycze. Zaleca się stosowanie olejów roślinnych (sezamowy, słonecznikowy, musztardowy, oliwkowy, kukurydziany, z pestek winogron i moreli, olej lniany), awokado, kiełków zbóż i fasoli, ciemnozielonych warzyw liściastych.
Zaplanuj dietę odchudzającą na tydzień, tak aby zawierała dużo warzyw, owoców, zbóż i ziół. Ćwiczenia pomogą Ci szybciej pozbyć się znienawidzonego, wystającego brzucha. Już 15 minut ćwiczeń aerobowych dziennie zwiększy utratę tkanki tłuszczowej.
Comments