Chroni przed rakiem żołądka i chorobami serca. Pij codziennie, a szybko poczujesz efekty.
Chroni przed nowotworami i chorobami serca! Tani napój, który warto pić codziennie…
Zakwas buraczany to jeden z naturalnych środków, które stosowały nasze babcie na wzmocnienie organizmu i poprawę trawienia. Okazuje się, że napój ma długą listę właściwości zdrowotnych – powinny go spożywać szczególnie osoby zmagające się z wysokim poziomem cholesterolu i nadciśnieniem.
1. Właściwości zakwasu buraczanego
Zakwas buraczany to koktajl witamin i minerałów. Burak jest źródłem witamin A, B, C, E, K, a także żelaza, potasu, magnezu, fosforu i wapnia. Jedna szklanka soku z buraków dostarcza około 14 g węglowodanów, 4 g błonnika i 3 g białka.
2. Naturalny lek na wysoki cholesterol
Lekarze od dawna podkreślają kluczową zasadę – lepiej zapobiegać niż leczyć. Wyłapanie wczesnych objawów groźnych schorzeń pozwala uniknąć radykalnych metod leczenia. Należą do nich między innymi: nadciśnienie tętnicze i hipercholesterolemia.
Na początkowym etapie zmiana nawyków żywieniowych i zwiększona aktywność fizyczna mogą pomóc w uregulowaniu zaburzenia. Okazuje się, że inne właściwości buraka można uzyskać przygotowując zakwas. Napój pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
3. Koktajl przeciwnowotworowy
Burak jest źródłem cennych przeciwutleniaczy, które zapobiegają procesom starzenia się organizmu i działają przeciwnowotworowo. Badania przeprowadzone przez polskich naukowców z SGGW wykazały, że picie soku z kiszonych buraków zmniejsza ryzyko wystąpienia takich chorób jak: rak żołądka.
4. Przepis na zakwas buraczany
Składniki:
- 1 kg buraków,
- 1,5 litra ciepłej przegotowanej wody
- łyżka soli
- pół główki czosnku,
- 25 ziaren pieprzu czarnego,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- 6 liści laurowych.
Sposób przygotowania:
Buraka pokroić w plasterki, następnie włożyć do słoika i dodać pozostałe przyprawy. Całość zalać ciepłą wodą aż do nakrętki, szczelnie zamknąć i odstawić na 10-14 dni w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie napój należy odcedzić i rozlać do mniejszych szklanek lub butelek – napój jest gotowy do spożycia. Drożdże należy przechowywać w lodówce.
Comments