Jedz te produkty, aby utrzymać zdrową tarczycę – 5 pokarmów, których najbardziej potrzebuje.
5 pokarmów, których tarczyca potrzebuje najbardziej!
Na świecie żyje około 430 milionów osób cierpiących na choroby tarczycy. Trzeba powiedzieć, że nie ma wiarygodnych statystyk, ponieważ wielu pacjentów i ich lekarzy uważa objawy tych bolesnych stanów za objawy innych chorób.
Wiadomo, że niedobór jodu jest główną przyczyną chorób tarczycy. Organizm nie jest dostatecznie zaopatrywany w pożywienie. Natomiast wzbogacenie diety w jod nie jest trudne, wystarczy zastosować sól jodowaną. Takie środki zapobiegania chorobom tarczycy cieszą się uznaniem niezwykle skutecznych naukowców na całym świecie.
Warto znać objawy dysfunkcji tarczycy:
- Słabość: ciągłe zmęczenie, niezależnie od tego, ile odpoczywasz.
- Zła jakość snu: niemożność zasypiania lub ciągła senność.
- Wahania nastroju: częste uczucie depresji i smutku.
- Zmiany apetytu i nawyków żywieniowych.
- Zmniejszona aktywność mózgu: niezdolność do produktywnego myślenia i uczenia się.
- Zaburzenia jelit: przewlekłe wzdęcia, zaparcia lub biegunka.
- Niestabilna termoregulacja: uczucie ciepła zamienia się w dreszcze.
- Nadmierny przyrost masy ciała lub utrata masy ciała.
- Ból przewlekły: Ból stawów lub mięśni bez określonej przyczyny.
- Problemy z reprodukcją: niepłodność, poronienia lub przedwczesne porody.
- Zmiany menstruacyjne: zwiększenie lub zmniejszenie bólu, zmiana częstotliwości lub czasu trwania miesiączki.
Jaka jest funkcja tarczycy?
Hormony tarczycy, tyroksyna (T-4) i trójjodotyronina (T-3), wytwarzane przez tarczycę, narząd znajdujący się w dolnej części szyi, odpowiadają za funkcjonowanie układu trawiennego, temperaturę ciała i ciśnienie krwi.
Nadczynność tarczycy to termin używany do określenia nadmiaru hormonów tarczycy. Ten stan jest mniej powszechny. Może powodować niewyjaśnioną utratę wagi, poczucie niepewności lub strachu, niezdolność do relaksu, brak koncentracji, szybkie bicie serca, osłabienie, wyraźny wzrost apetytu, pogorszenie stanu paznokci, skóry i włosów, nietolerancję ciepła, choroby serca, nieregularny sen i drażliwość.
Niedoczynność tarczycy to termin używany w odniesieniu do braku hormonów tarczycy. Stan ten występuje częściej, a jego konsekwencje rozwijają się stopniowo. Brak tych niezbędnych hormonów prowadzi do otyłości, bólów stawów, nietolerancji zimna, osłabienia mięśni, chorób serca, słabej pamięci i uwagi oraz złych włosów, skóry i paznokci.
Choroba Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną. Twój układ odpornościowy zaczyna zawodzić i wytwarzać przeciwciała przeciwko własnym komórkom tarczycy.
Główne przyczyny dysfunkcji tarczycy
- Jod lub inne niedożywienie.
- Dziedziczna choroba układu odpornościowego, która przyspiesza produkcję hormonów tarczycy.
- Choroba Plummera to łagodny nowotwór, który zwiększa produkcję hormonów tarczycy.
- Ciąża może prowadzić do dysfunkcji tarczycy.
- Zapalenie tarczycy to zapalenie tarczycy, które powoduje nadmiar hormonów.
- Obciążenie fizyczne, psychiczne lub emocjonalne.
- Niekorzystna ekologia.
Produkty korzystnie wpływające na tarczycę:
- Żurawina i sok żurawinowy
- Wodorosty i owoce morza (małże, krewetki, sardynki, łosoś i tuńczyk)
- Pieczone ziemniaki (ze skórką)
- Jogurt, jajka i ser
- Olej kokosowy.
Produkty negatywnie wpływające na tarczycę:
- Kryształowy cukier
- Alkohol
- Nadmierne spożycie kawy
- Produkty sojowe
- Uwodornione oleje (unikaj fast foodów).
Comments