Stale rosnąca liczba zachorowań na nowotwory jest wręcz niepokojąca. Dlatego powinniśmy starać się zrobić wszystko, co w naszej mocy, aby zmniejszyć ryzyko zarażenia się tą śmiertelną chorobą.
Oprócz czynników psychologicznych i zanieczyszczonego środowiska, kolejnym ważnym czynnikiem przyczyniającym się do wzrostu zachorowań na tę chorobę jest spożywana przez nas żywność. Mówiąc dokładniej, to niewłaściwy rodzaj żywności jest dosłownie paliwem dla raka, który napędza jego rozprzestrzenianie się i rozwój.
Przełomowe odkrycie z początku XX wieku
Jest jednak jedna rzecz, którą jeśli wyeliminujesz ze swojej diety, radykalnie zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka. I to nie jest nic nowego! Sprawa ta znana jest od lat 20. ubiegłego wieku, kiedy niemiecki laureat Nagrody Nobla, lekarz i czołowy biochemik dr. Otto Warburg dokonał rewolucyjnego odkrycia.
Odkrył, że cukier prosty dosłownie napędza rozwój raka.
Dlatego bardzo smutne jest, że nawet dzisiaj, prawie 100 lat po wspomnianym odkryciu, współcześni onkolodzy nie ostrzegają swoich pacjentów o zagrożeniach związanych z cukrem i przetworzoną żywnością.
Serce pęka, gdy widzimy, jak na oddziałach onkologicznych często podaje się pacjentom biały chleb (składający się głównie z węglowodanów), mleko (które również sprzyja rozwojowi raka), a nawet słodycze lub desery pełne cukru.
dr. Otto Wartburg był przekonany, że choć nie jest to do końca łatwe, każdy chory na nowotwór jest w stanie samodzielnie zagłodzić raka na śmierć.
Co zrobił dr. Otto Wartburg o cukrze i raku
Według niego rozwój komórek nowotworu złośliwego następuje w wyniku spalania glukozy poprzez jej rozkład bez użycia tlenu (glukoza przetwarzana jest zwykle w obecności tlenu). Ten beztlenowy rozkład glukozy jest wynikiem recyklingu glikolizy (procesu metabolicznego) i dehydrogenazy alkoholowej przy użyciu genu adhA.
Jest to dokładne przeciwieństwo działania zdrowych komórek, które wytwarzają energię z glukozy za pomocą tlenu w mitochondriach komórki. Na tej podstawie dr. Wartburg doszedł do wniosku, że rak jest zasadniczo dysfunkcją mitochondriów, w wyniku której organizm zamiast normalnie zużywać tlen, wytwarza energię poprzez fermentację cukrów.
Dlatego uważał, że jeśli pacjent usunie z diety cukier, w organizmie nie rozwinie się nowotwór. Cóż, jeśli już się rozwinęło, można go w ten sposób zagłodzić na śmierć.
Jakie pokarmy wyeliminować z diety, aby zagłodzić raka
Łatwiej jednak powiedzieć, niż zrobić, aby wyeliminować cukier z diety. Możesz unikać pokarmów zawierających rafinowany cukier – takich jak słodycze, ciasta, herbatniki i tym podobne. Jednak wiele produktów spożywczych zawierających cukier albo w ogóle nie informuje o jego obecności na opakowaniach, albo ukrywa go pod innymi nazwami, takimi jak kukurydza czy syrop glukozowo-fruktozowy.
Najlepszą zasadą jest zatem unikanie przetworzonej żywności i półproduktów, do których najczęściej dodaje się cukier. Zamiast tego wybieraj żywność nieprzetworzoną.
Ważne jest również pH
Prawdą jest, że zdrowe komórki żyją tylko w lekko zasadowym środowisku bogatym w tlen. Z drugiej strony komórki nowotworowe rozwijają się w kwaśnym środowisku bez tlenu. Jeśli masz zasadowy organizm, jest to wynikiem tego, co jesz.
Gdy tylko zostanie strawiony, żywność w organizmie tworzy warunki dla kwasowości lub zasadowości . Kwasowość i zasadowość żywności wyraża się za pomocą skali pH od 0 do 14. Od 0 do 7 jest to środowisko kwaśne, a od 7 do 14 – zasadowe. Gdy pH wynosi 7, jest to środowisko neutralne. Aby komórki mogły zdrowo funkcjonować, potrzebują lekko zasadowego pH, czyli nieco powyżej 7.
A co jeśli jesteś chory i masz guza?
Jeśli nie chcesz zachorować na raka, ważne jest, aby odżywiać się zdrowo. Według MUDr. Warburga, osoba odżywiająca się zdrowo nie może zachorować na raka. Ważne jest, aby wiedzieć, które produkty spożywcze mają działanie zasadotwórcze, a które kwasotwórcze. Jeśli często chorujesz, zadbaj o to, aby Twoja dieta była przynajmniej w 80% zasadowa.
Czy masz nowotwór w swoim organizmie? Nie rozpaczaj. Staraj się stopniowo tworzyć środowisko zasadowe w organizmie. Odpowiednia dieta, regularne ćwiczenia, unikanie stresu i suplementacja chlorofilem – raka nadal można leczyć.
Żywność kwasotwórcza
- Cukier rafinowany i jego pochodne. Jego pH wynosi do 2,1 (bardzo kwaśny).
- Mięso (prawie wszystkie rodzaje).
- Produkty pochodzenia zwierzęcego – mleko, sery, śmietana, jogurty itp.
- Rafinowana sól.
- Mąka rafinowana i wszystkie jej pochodne: makarony, ciasta, ciastka itp.
- Chleb.
- Margaryny.
- Kofeina.
- Alkohol.
- Tytoń.
- Wszystkie konserwy zawierające sztuczne chemiczne konserwanty, barwniki, aromaty, stabilizatory itp.
- Antybiotyki i prawie wszystkie preparaty i leki produkowane przemysłowo.
Żywność alkaliotwórcza
- Surowe warzywa. Chociaż niektóre mają kwaśny smak, zmieniają się i stają się zasadowe w organizmie.
- Owoce. Nawet w tym przypadku nie dajcie się zwieść kwaśnemu smakowi niektórych rodzajów owoców. Na przykład cytryna osiąga wysoki stopień zasadowości w organizmie.
Migdały. - Całe ziarna. Szczególnie doskonałe jest proso. Jednakże inne zboża są lekko kwaśne. Ponieważ prawidłowa dieta powinna zawierać także określony procent kwasów, warto włączyć do diety część tych zbóż. Jedz je ugotowane!
- Naturalny miód.
- Chlorofil. Zawiera rośliny zielone, które nie są w żaden sposób modyfikowane.
- Woda.
- Ćwiczenia. Wystarczająco rozprowadza puszysty tlen po całym organizmie. Dlatego ruch jest ważny i pomaga utrzymać zasadowość organizmu.
Comments