Od dłuższego czasu miałam nawracające stany zapalne i problemy z trawieniem. Potem zacząłem spożywać tę żywność, wszystkie moje problemy zdrowotne zniknęły.
Włącz tę żywność do swojej diety, a Twoje zdrowie Ci za to podziękuje!
Potrawy te od kilkudziesięciu lat stanowią integralną część naszego kraju i tradycji. To niesamowita bomba zdrowia i jak zwykle często nie widzimy tego, co mamy pod nosem. Zdecydowanie powinniśmy częściej sięgać po ten skarb zdrowej żywności.
JAK POWSTAJE PRAWDZIWA BRYNDZA?
Wysokiej jakości bryndza powstaje według tradycyjnej receptury sera dojrzewającej, fermentacji (unikalny patent natury), podczas której namnażają się dobre bakterie i drożdże, z których większość ma wspomniane działanie probiotyczne. A dzięki fermentacji problematyczna kazeina (obecnie wiele osób ma alergię na to białko mleka) staje się znacznie łatwiejsza do strawienia. Zmniejsza się również udział cukru mlecznego (laktozy) , co jest ważną informacją dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy.
Podczas fermentacji, dzięki bakteriom mlekowym, trawione są również tłuszcze, zachodzą w nich złożone reakcje biochemiczne, w wyniku czego są one znacznie łatwiej strawne, co jest kolejną ważną korzyścią zdrowotną.
W tradycyjnej bryndzy, produkowanej z surowego, niepasteryzowanego mleka, znajduje się znacznie więcej bakterii mlekowych niż w jogurcie czy mleku kwasochłonnym. O ile występują w nich zazwyczaj 2 podstawowe szczepy bakterii mlekowych, o tyle we wspomnianej bryndzie jest ich aż dziesięciokrotnie więcej.
CO ZAWIERA BRYNDZA?
Bryndza to prawdziwy skarb, ponieważ oprócz niesamowitej zawartości probiotyków, jest także źródłem innych dobroczynnych składników odżywczych:
- witaminy – kompleks B, A, D, E, K, C, zawartość niektórych jest nawet pięciokrotnie wyższa niż w mleku
- krowim
- minerały – wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź
- nienasyconych kwasów tłuszczowych – których zawiera 2-3 razy więcej niż mleko krowie
posiada znaczną zawartość kwasu linolowego , który ma udowodnione działanie przeciwnowotworowe
znajdziesz w nim także białka
NA JAKIE PROBLEMY ODPOWIEDNIE JEST SPOŻYWANIE BRYNDZE?
- Udowodniono, że przy regularnym spożywaniu obniża poziom cholesterolu
- reguluje poziom cukru we krwi
- leczy stany zapalne
- obniża ciśnienie krwi
- ma pozytywne działanie w profilaktyce raka jelita grubego
- jest odpowiedni przy problemach trawiennych
- pomaga w rozrzedzaniu kości
- poprawia odporność
- ma działanie przeciwsklerotyczne
ODPOWIEDNI RÓWNIEŻ DLA ALERGIKÓW
Bryndza jest również dobrze tolerowana przez wiele osób z nietolerancją laktozy , gdyż podczas przetwarzania mleka na ser owczy i bryndzę następuje naturalny spadek zawartości cukru mlecznego. Nawet białka mleka zawarte w bryndzy są bardziej strawne niż te pierwotnie zawarte w mleku ze względu na proces fermentacji. Według prof. Enzymatyczne działanie Ebringera na mikroorganizmy mleczne pomaga w trawieniu tłuszczu i białek w bryndzy, co czyni ją znacznie bardziej strawną i tworzy ser o unikalnych właściwościach, wzmacniających zdrowie i witalność człowieka.
Comments