Nie bez powodu nazywany jest najzdrowszym owocem świata: chroni przed udarem, zawałem serca i wspomaga odchudzanie.

Daktyle posiadają szeroką gamę wartości zdrowotnych i odżywczych, dlatego uznawane są za najzdrowsze owoce świata.

Są bogatym źródłem naturalnego błonnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Naturalny cukier zawarty w daktylach jest doskonałą alternatywą dla zwykłego cukru. Są lekkostrawne i zmniejszają uczucie głodu. Od anemii, wysokiego ciśnienia krwi, cholesterolu po raka… daktyle pomagają leczyć to wszystko.

Doskonałe źródło żelaza

Osoby cierpiące na anemię powinny jeść jak najwięcej daktyli, ponieważ są one doskonałym źródłem żelaza. 100 gramów daktyli zawiera około 11 procent zalecanej dziennej wartości żelaza. Żelazo, jako składnik hemoglobiny znajdującej się w czerwonych krwinkach, określa zdolność krwi do przenoszenia tlenu. Największe zapotrzebowanie na żelazo mają dorastające dzieci i kobiety w ciąży.

Witaminy na oczy (poprawiają wzrok)

Ze względu na zawartość luteiny i zeaksantyny daktyle nazywane są „witaminami dla oczu”. Luteina i zeaksantyna są szczególnie ważne dla siatkówki i plamki żółtej oka, ponieważ wspierają komórki nabłonkowe zapewniające dobre widzenie i mogą zapobiegać uszkodzeniom plamki żółtej, które występują w starszym wieku. Jeśli chcesz zachować dobry wzrok, powinieneś jeść daktyle tak często, jak to możliwe.

 Hamują biegunkę

Daktyle zawierają potas, który pomaga zatrzymać biegunkę. Ponadto daktyle pomagają w jak najszybszym przywróceniu flory jelitowej. Regularnie stosując daktyle ułatwiasz jelitom tworzenie „przyjaznych” bakterii.

Lek na twarde stolce i zaparcia

Oprócz zatrzymania biegunki daktyle mogą pomóc organizmowi w szybszym i łatwiejszym trawieniu pokarmu. Warto wziąć kilka daktyli i wieczorem namoczyć je w czystej wodzie. Daktyle w nocy wydzielają sok, który jest doskonałym środkiem przeczyszczającym, pobudzającym leniwe jelita.

W USA daktyle pakuje się w małe butelki jako lekarstwo i przepisuje się je jako lek na zaparcia. 100 gramów daktyli (10-21 daktyli) zawiera 8,5 grama błonnika. WHO zaleca duże spożycie błonnika nie tylko w celu ochrony przed twardymi stolcami, ale także ze względu na wiele innych korzyści.

Ułatwia poród

Eksperyment przeprowadzony na Uniwersytecie Naukowo-Technologicznym w Jordanii wykazał, że jedzenie daktyli na cztery tygodnie przed porodem może złagodzić bóle porodowe i zmniejszyć krwawienie.

Oto przepis na pyszne ciasteczka:

  • opakowanie daktyli (ok. 12 sztuk)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • orzechy włoskie
  • rodzynki

Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na 20 minut, następnie drobno zmielić daktyle, płatki owsiane i dowolną ilość orzechów. Dodaj resztę składników i ulubione składniki. Formujemy ciasteczka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni na około 15 minut.

Czy te informacje były dla Ciebie przydatne? Udostępnij ten post swoim znajomym!

Comments

Loading...