Miód, czosnek i soda oczyszczona: Najlepszy naturalny lek na kaszel, grypę i przeziębienie.
Naturalny przepis Babci, który łagodzi kaszel i pomaga przy przeziębieniach i grypie!
Przepis z pamiętnika babci, pomocny przy grypie i przeziębieniu. Przynosi szybką ulgę w kaszlu, dlatego warto mieć go zawsze pod ręką. Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Postępuj zgodnie z tym przepisem.
Potrzebujemy:
- 2 cytryny
- gorąca woda
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 główki czosnku
- 125 ml miodu
Przygotowanie:
Do miski wlej wodę, dodaj cytryny i posyp je sodą oczyszczoną.
Umyj je tym roztworem i odstaw na 10 minut. Następnie opłucz cytryny w czystej wodzie i osusz je. Następnie pokrój cytryny ze skórką na małe kawałki i włóż je do miski.
Czosnek oczyścić, drobno posiekać i ułożyć w czystym pojemniku razem z cytryną. Teraz zalej wszystko miodem. Zamykamy pokrywką i wkładamy do lodówki, gdzie przechowujemy mieszaninę przez 7 dni. Używamy go wsypując łyżkę tej mieszanki do szklanki i zalewając ją gorącą wodą.
Wypróbuj inne naturalne przepisy na kaszel, które zamieściliśmy poniżej. Dobrze smakuje i łagodzi kaszel
Dawniej w wielu domach przygotowywano ten naturalny lek na pierwsze objawy kaszlu. Ten słodki poczęstunek był pyszny i wielu osobom przypomina dziś beztroskie dni dzieciństwa. Później podawano je jako popołudniową przekąskę. Teraz robi się to raczej rzadko. Gdy jednak ktoś w rodzinie cierpi na kaszel, sięgamy po ten przysmak z miodem.
Pomaga przy odkrztuszaniu, łagodzi kaszel i ból gardła. Jak przygotować lekarstwo naturalne z miodem?
Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na parze i oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodać 4 łyżeczki miodu i wymieszać. Następnie z białek ubić sztywny śnieg , dodać do ubitych żółtek i delikatnie wymieszać.
Lek i delikatność w jednym są gotowe. Dzięki dodatkowi białek jaj konsystencja staje się wyjątkowo lekka i puszysta. Miód działa wykrztuśnie i pomaga w walce z uporczywym kaszlem.
To połączenie łagodzi również ból gardła i jest również bardzo smaczne.
Wybierz wysokiej jakości jajka
Ten naturalny lek jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Do jego przygotowania wystarczą jajka i cukier, który można zastąpić miodem.
Opłaca się jednak wybierać jaja wysokiej jakości. Powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła , jakim są dostawcy z obszarów wiejskich i organicznych. Przed przygotowaniem tego nieco zapomnianego przysmaku należy umyć i wyparzać jajka przed użyciem. Dopiero po tym kroku można przystąpić do właściwego przygotowania. Z dodatkiem miodu będzie zdrową przekąską, która złagodzi uporczywy kaszel.
Cud na odkrztuszanie flegmy
Doskonała wskazówka, jak szybko i w naturalny sposób uporać się z najczęstszymi pułapkami zimowej pogody – przeziębieniem, grypą i kaszlem. Drażniący kaszel potrafi być naprawdę męczący i często nie potrafimy sobie z nim poradzić nawet przez wiele tygodni.
Przygotuj ten domowy lek, a po kaszlu nie będzie śladu.
Potrzebujemy:
- 1 duża cebula
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 8-10 ziaren ziela angielskiego
- miód
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a połowę włożyć do czystego i suchego słoika po dżemie. Teraz dodaj zmielony czarny pieprz. Następnie przykryj drugą częścią cebuli.
Dodać nowe przyprawy i całość zalać miodem. Dokładnie wymieszaj, zamknij szklankę i odstaw w chłodne miejsce, z dala od światła słonecznego, na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na jeden dzień.
Ten domowy syrop wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed chorobami. Stosować 1 łyżkę stołową 2 razy dziennie.
Uwaga: W przypadku chorób przewlekłych przed użyciem należy skonsultować się z lekarzem. Nie nadaje się dla dzieci poniżej 2 roku życia oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią. Możesz także spróbować tego triku z cebulą, gdzie wbijasz 8-10 ząbków w połowę cebuli.
Tak przygotowaną cebulę połóż na talerzu w sypialni. Będzie Ci łatwiej oddychać, pomaga przy grypie i przeziębieniu.
Naturalny antybiotyk
Potrzebujemy:
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Obierz czosnek i pokrój go na małe kawałki. Obierz i posiekaj cebulę w ten sam sposób. Obydwa składniki włóż do blendera i drobno posiekaj. Następnie wlać miód i dobrze wymieszać.
Włóż mieszaninę do czystego i suchego słoika po dżemie i zamknij go pokrywką. Odstawić na kilka godzin do puszczenia syropu, a następnie przecedzić przez gęste sito. Stosować w razie potrzeby, najlepiej 3 razy dziennie aż do całkowitego wyleczenia.
Czosnek – bicz na wirusy
W okresie wzmożonego występowania grypy i innych chorób wywołanych przeziębieniem, w ramach profilaktyki i leczenia , warto sięgać po czosnek jak najczęściej. Jest naturalnym antybiotykiem i środkiem przeciwwirusowym, wzmacnia odporność i pomaga zwalczać wirusy. Jeden (ok. 6 g) do dwóch strąków dziennie, od trzech do czterech w sezonie grypowym – to zalecana dawka dla osoby dorosłej, której nie lubimy przekraczać.
Nawet zwykła zupa czosnkowa ma w tym czasie ogromne korzyści. Na przekór typowemu zapachowi czosnku, który nie dla każdego może być przyjemny, pomocne jest spożywanie czosnku razem z oliwą, mlekiem i miodem lub zjedzenie po posiłku kawałka pietruszki.
Najlepszy przepis na grypę
Potrzebujemy:
- 500 ml mleka
- 10 ząbków czosnku (obranych i zmiażdżonych)
- 2 lub 3 łyżeczki brązowego cukru
- 250 ml wody
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę i mleko. Dodaj czosnek i smaż na umiarkowanym ogniu. Poczekaj, aż mieszanina zacznie wrzeć. Nie przerywaj mieszania, dopóki mieszanina nie odparuje o połowę. Odstawić i dosłodzić cukrem. Tak przygotowany napój jest gotowy do podania!
Eliksir czosnkowy wzmacniający odporność
Potrzebujemy:
- 8 ząbków czosnku
- korzeń imbiru 4-5 cm
- 5 l wody
- 2 organiczne cytryny (nie poddane obróbce chemicznej)
Przygotowanie:
Umyj cytrynę, obierz imbir i czosnek. Imbir i czosnek pokroić na małe kawałki, a cytrynę na 4 części, łącznie ze skórką.
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Zagotuj wodę w garnku, a następnie dodaj do niej wymieszaną mieszaninę. Pozostawić do ostygnięcia i napełnić szklane słoiki. Eliksir ten należy spożywać codziennie przynajmniej na 2 godziny przed pierwszym posiłkiem.
Cebula eliminuje kaszel
Cebula działa podobnie do czosnku, ale jest wyjątkowa, ponieważ rozluźnia śluz i pomaga w infekcjach zatok. Przy pierwszych oznakach kaszlu należy powoli jeść surową cebulę. Pozostałą cebulę pokrój i umieść po jednej w każdym pomieszczeniu, w którym dużo się ruszasz. Cebula oczyszcza mieszkanie z bakterii.
Lub obrać 1 cebulę i pokroić w krążki, zalać 300 ml wrzącej wody, przykryć i pozostawić do zaparzenia na 20 minut. Odpływ. Pij ciepłą herbatę słodzoną miodem trzy razy dziennie.
Przeziębienie i choroby zapalne zatok leczy się wdychaniem oparów posiekanej świeżej cebuli.
Możesz płakać, ale to ci pomoże. Okład z posiekanej cebuli łagodzi ból gardła. Na przeziębienie pomaga namoczenie wacika w soku z cebuli i włożenie go do nosa. Stosować raz na 2 godziny.
Karmelowa herbata na kaszel
Potrzebujemy:
- cukier
- cebula
- woda
- jeśli masz też imbir
Przygotowanie:
Tę leczniczą miksturę (herbatę) robię na oko i na koniec dodaję jeszcze odrobinę imbiru. Karmelizować ok. 6 łyżek cukru, rozpuść go powoli w ten sposób – gdy cukier się rozpuści, nabierz zimnej wody i wlej ją do około połowy garnka. Robię to w średniej wielkości garnku!
Zaznaczam, że przy nalewaniu wody należy zachować ostrożność, gdyż mieszanina zacznie bulgotać i pryskać. Nie ma się czego bać, płomień należy zmniejszyć, a gdy cała masa stwardnieje, mieszamy ją i stopniowo się rozpuści. Do mieszanki dodać cebulę przekrojoną na pół i ze skórką (zostawić tylko ostatnie łuski cebuli) i smażyć 15 minut. Następnie serwujemy.
Comments