Mieszaj mleko z kurkumą i pij codziennie: Czy wiesz, co dzieje się po 30 dniach: Sekret mieszkańców Okinawy.
Czy zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego ludzie żyją znacznie dłużej w niektórych regionach świata? Ciekawe zjawisko ma miejsce na Okinawie, gdzie średnia wieku wynosi aż 81,3 lat!
Co najciekawsze, wśród miejscowej ludności trudno znaleźć osoby otyłe, według licznych badań zachorowalność na choroby serca jest tam nawet o 80 proc. niższa. Oczywiście największą zasługą tego faktu jest styl życia – jedzenie i napoje, które ludzie w tym regionie zwykle spożywają.
Dlaczego on jest taki wyjątkowy?
Wszechmocna przyprawa
Podstawowym składnikiem napoju jest przyprawa – kurkuma . Dzięki specyficznym substancjom zawartym w korzeniu i liściach kurkuma ma piękny złocisty kolor. Poza kolorem znacznie ważniejszy jest jednak skład, dzięki któremu kurkumę zaliczamy do tzw. superfoods.
Silniejszy niż lekarstwo
Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina – substancja, która może zatrzymać wzrost nowotworów, a nawet zapobiegać i skutecznie leczyć podstępne rodzaje raka, takie jak rak skóry, jelita grubego czy prostaty. Między innymi kurkuma ma również silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne i była stosowana w medycynie ajurwedyjskiej od czasów starożytnych do leczenia infekcji i stanów zapalnych.
Nawet dzisiaj tradycyjna medycyna szeroko wykorzystuje silne działanie przeciwutleniające kurkumy w walce z niebezpiecznymi wolnymi rodnikami, które powodują raka i szereg innych poważnych problemów zdrowotnych. Może również przynieść ulgę pacjentom cierpiącym na przewlekłe bóle stawów i mięśni.
Dla zdrowych narządów i piękna również na zewnątrz
Jeśli starasz się schudnąć w zdrowy sposób, kurkuma również może być bardzo pomocna, ponieważ wpływa na metabolizm tłuszczów i zapewnia szybszą i zdrowszą redukcję wagi. Przyspiesza również regenerację wątroby wywołaną przez chemikalia.
Jednak poza wątrobą kurkuma może pomóc również innym narządom w naszym organizmie, dlatego znana jest jako korzeń młodości, zdrowia i długowieczności.
Pomaga mózgowi
W dzisiejszych czasach indyki są ważnym obiektem badań naukowych. Konkretnie chodzi o jego wpływ na spowolnienie choroby Alzheimera. Stwierdzono, że kurkuma może znacznie spowolnić rozwój demencji i poprawić stan pacjentów z tą chorobą.
Z profilaktycznego punktu widzenia przyprawa ta chroni nasz mózg przed chorobami zwyrodnieniowymi oraz przyczynia się do lepszego funkcjonowania pamięci i uwagi.
ZŁOTE MLEKO
Czy wiesz, dlaczego mleko kurkumowe jest uważane za naprawdę cudowny napój? Dzieje się tak dlatego, że kurkuma najlepiej działa w połączeniu z tłuszczem – najczęściej z wysokiej jakości mlekiem i wysokiej jakości olejem. Szybko przekonasz się, jak ten napój wpływa na Twoje zdrowie , a przy regularnym stosowaniu daje naprawdę niesamowite efekty .
Silnego działania antyoksydacyjnego nie da się porównać z żadnym innym zabiegiem detoksykującym. Poprawia ogólną kondycję fizyczną, łagodzi przewlekły ból, poprawia sen i oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji. Znacząco pomaga również w odchudzaniu – pomaga rozkładać zapasy tłuszczu, pobudza metabolizm i poprawia trawienie m.in.
- Ten przepis jest również idealny do walki z otyłością.
- Regenerujące działanie mleka kukurydzianego ma korzystny wpływ na zdrowie wątroby.
- Pomaga oczyścić ją z tłuszczu, substancji odpadowych oraz wspomaga szybszą regenerację komórek wątroby.
Podczas chemioterapii lub radioterapii napój ten doskonale sprawdza się jako kuracja wspomagająca, która pomaga zregenerować organizm i hamuje wzrost komórek nowotworowych.
Składniki:
- 1 szklanka mleka roślinnego ½ łyżeczki pasty z kurkumy
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- Do smaku: miód, cynamon
Przygotowanie:
Mleko zagotować, a następnie zdjąć z ognia (nie gotować dalej po zagotowaniu). Dodać pastę, wymieszać i ostudzić. Gdy napój ostygnie, dodaj olej i miód. Napój stosujemy przed pójściem spać. Uwaga: Do przygotowania pasty z kurkumy potrzebujemy 40 g kurkumy w proszku i 150 ml wody.
Wsyp proszek do wody, wymieszaj i pozwól mu się zagotować. Gotuj, ciągle mieszając, przez 8 minut, aż masa zgęstnieje. Jeśli mieszanina jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody. Mieszanina powinna przypominać gęstą śmietanę.
Jakich składników użyć?
Mleko kokosowe:
Uzyskuje się go poprzez wyciskanie miąższu dojrzałych orzechów kokosowych. Ma bardzo delikatny smak i intensywny aromat. Dużą zaletą tego produktu jest obecność łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych. Zawiera kwas laurynowy, który występuje w mleku matki.
Produkt ten korzystnie wpływa na rozwój układu kostnego i nerwowego. Warto kupić produkt, który będzie pochodził z upraw ekologicznych i nie będzie dodatkowo słodzony cukrem. Warto przyjrzeć się składowi, bo najlepszy produkt to taki, który będzie zawierał mleko kokosowe i wodę.
Mleko ryżowe:
Ten produkt ma wiele zalet. Przede wszystkim nie zawiera glutenu, laktozy i cholesterolu. Produkt charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu oraz niskim indeksem glikemicznym. Mleko ryżowe zawiera fosfor, wapń, magnez, błonnik i witaminy z grupy B.
Organiczna kurkuma:
Osobom poszukującym kurkumy ekologicznej osobiście mogę polecić produkt, który posiada wszystkie niezbędne certyfikaty potwierdzające uprawę ekologiczną.
Comments