Niebiańsko pyszne pieczone buraczki z miodem i octem balsamicznym: Najlepszy dodatek, lubimy go bardziej niż ziemniaki ryż.

Miód wydobędzie naturalnie słodki smaku buraka, będzie boski, daj mu szansę. Jeszcze smaczniejszy jest pieczony z tymiankiem.

Jeśli nie lubisz mocnego, lekko ziemistego smaku buraka, spróbuj go upieczonego w piekarniku. Będzie słodko, kremowo i niebiańsko. Warto też pobawić się przyprawami. Bardzo dobrze komponuje się z nim miód i ocet balsamiczny, które równoważą wyrazisty smak warzyw i wzmacniają ich naturalnie słodki aromat.

Buraczki pieczone są dobre, jeśli przygotujesz je w wysokiej temperaturze. Warzywa można pokroić, natrzeć oliwą z oliwek i włożyć do nagrzanego piekarnika, ale buraki najlepiej upiec w całości i zawinąć w folię aluminiową. Zioła można dowolnie zmieniać, ale nie można też pominąć tymianku, który bardzo dobrze komponuje się z warzywami.

Dodatkowo warto wiedzieć, że przy tego typu przygotowaniu burak zachowuje swoje witaminy i składniki odżywcze, a poza wspaniałym smakiem masz też fantastycznie zdrowy dodatek.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki tymianku

Czas przygotowania:

  • 15 minut

Czas pieczenia:

  • 55 minut

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Buraka dokładnie umyć, odciąć górę/spód.

Zawinąć w folię, jeśli są za duże przeciąć na pół. A następnie zawiń połówki.

Wkładamy je do piekarnika na ok. 45 minut. Piec, aż widelec da się łatwo włożyć do środka.

Kiedy ostygną, obieramy je ze skórki. Następnie pokroić w małe kostki.

Kostki buraczane mieszamy z olejem, miodem, octem balsamicznym i pieprzem. Następnie rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut. Następnie podawaj na ciepło.

Comments

Loading...