Aby wykorzystać wszystkie składniki lecznicze tym razem przygotujemy z niej herbatkę imbirową, która posłuży jako pierwsza pomoc w razie choroby.
Zima to idealna okazja do przygotowania herbaty imbirowej, która rozgrzewa i leczy wiele dolegliwości. Czy to nudności, niestrawność, grypa i przeziębienie, imbir nam pomoże. W sklepie wybieramy imbir o gładkiej skórce, który nie będzie wysuszony. Na przecięciu może być od ciemnożółtego do lekko niebieskawego.
Najpierw oczyść korzeń imbiru. Często za dużo imbiru usuwamy nożem, dlatego wolimy użyć obieraczki lub ostrożnie zeskrobać skórkę krawędzią łyżki. Na 1/2 l wody będziemy potrzebować 1 cm plasterka imbiru.
Herbaty nie pijemy regularnie, bo imbir przestałby działać na nasz organizm. Dlatego pozwalamy sobie na herbatę imbirową w czasie, gdy musimy odeprzeć choroby i wzmocnić odporność. Przy nadmiernym spożyciu możemy zacząć odczuwać zgagę lub mdłości.
Comments