Zamiast wyrzucać szypułki, możemy je wykorzystać na wiele sposobów. Na przykład, po drobnym posiekanie dodajemy je do sałatek, gdzie stanowią chrupiący dodatek. Idealnie komponują się z rukolą, fetą czy szparagami, a dodatek octu balsamicznego czy jabłkowego podkreśli ich świeżość.
Jeśli lubimy eksperymenty w kuchni, możemy przygotować ocet truskawkowy, zalewając szypułki octem winnym lub jabłkowym i słodząc do smaku cukrem. Z kolei zasypując je cukrem, uzyskamy po kilku dniach aromatyczny syrop, idealny do podania jako zimny deser.
Szypułki mogą również służyć do przygotowania naparu. Suszone i zalane wrzątkiem, stworzą aromatyczną herbatę, którą można pić samą lub dodawać do innych herbat. Taki napar, dzięki zawartości przeciwutleniaczy i witamin, może także przynosić ulgę w problemach skórnych i poprawiać wygląd cery.
Te wszystkie pomysły na wykorzystanie szypułek truskawkowych pozwalają nie tylko cieszyć się smakiem i aromatem owoców, ale też maksymalnie wykorzystać ich wartości odżywcze, wpisując się w ideę zero waste.
Comments