Nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki kawy lub herbaty? Do przygotowania tych napojów oczywiście potrzebujemy wody. Jeśli chcesz zapewnić sobie dostęp do czystej, smacznej i zdrowej wody, dzbanek filtrujący Wessper będzie dla Ciebie optymalnym wyborem. Sprawdź, jak wysokiej klasy filtracja wpływa na smak herbaty i kawy!
Dzbanki filtrujące – czy to naprawdę działa?
Choć woda z kranu jest bezpieczna do picia, to jednak wciąż wiele osób wybiera wodę butelkowaną przez wzgląd na jej lepszy wygląd i smak. Jednak warto mieć na uwadze, że zakup wody butelkowanej wiąże się z dodatkowymi kosztami oraz negatywnie wpływa na środowisko przez generowanie odpadów plastikowych, co w konsekwencji prowadzi do zwiększenia śladu węglowego.
Dzbanki filtrujące Wessper to rozwiązanie, dzięki któremu możesz wygodnie korzystać z wody z kranu. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych filtrów dzbanki usuwają zanieczyszczenia, takie jak chlor, metale ciężkie i inne szkodliwe substancje. Filtry do dzbanków filtrujących Wessper zmniejszają twardość wody, poprawiają jej smak i wzbogacają ją w cenne pierwiastki, takie jak magnez. Jest to ekologiczna i ekonomiczna alternatywa, która pomaga zredukować zużycie plastiku i obniżyć koszty życia.
Jak jakość wody wpływa na aromat herbaty i kawy?
Woda jest kluczowym składnikiem takich napojów jak herbata i kawa. Z tego powodu jej jakość ma ogromny wpływ na proces parzenia, wygląd i aromat gorących napojów. Kluczowe czynniki, które determinują ostateczny smak herbaty lub kawy to: twardość wody oraz ilość minerałów. Twarda woda, bogata w minerały, może prowadzić do powstania niepożądanych osadów przez co pozbawia napój głębi smaku. Natomiast zbyt czysta woda może powodować, że smak będzie nieprzyjemny i szorstki.
Według SCA (Specilaty Coffee Association) optymalna ilość minerałów w wodzie, określana jako TDS (Total Dissolved Solids) wynosi od 120 do 160 mg/litr. Jeśli chcesz korzystać z dobrej jakości wody, warto zainwestować w dzbanki filtrujące, które precyzyjnie regulują twardość wody oraz usuwają niepożądane zanieczyszczenia. Odpowiednio filtrowana woda pozwala na pełne wydobycie subtelnych aromatów kawy i herbaty. Korzystając z wody filtrowanej, nie musisz obawiać się, że Twoje napoje będą miały nieprzyjemny smak lub zapach, a codzienne parzenie herbaty i kawy stanie się czystą przyjemnością.
Filtrowana woda – najlepsza do kawy i herbaty
Wpływ na smak kawy i herbaty ma także odczyn pH wody. Zbyt wysokie pH może sprawić, że napój będzie miał gorzki, metaliczny posmak, podczas gdy woda o zbyt niskim pH przyczynia się do nieprzyjemnej kwasowości i utraty delikatnych nut smakowych. Optymalne pH wody dla kawy i herbaty to zazwyczaj lekko kwaśne wartości, w zakresie od 6,5 do 7, czyli dokładnie takie, jakie występują w wodzie filtrowanej.
Utrzymanie odpowiedniego pH wody jest kluczowe dla wydobycia pełni smaku i aromatu z kawy i herbaty. Filtry oczyszczające stosowane w dzbankach filtrujących Wessper mają jeszcze tę zaletę, że uwalniają wodę od chloru, który negatywnie wpływa na smak i zapach wody, a także od metali ciężkich i lotnych związków organicznych.
Dzbanki filtrujące Wessper – co jeszcze przemawia za ich wyborem?
Dzbanki filtrujące Wessper to idealny wybór dla osób, które lubią rozkoszować się aromatyczną kawą oraz herbatą i nie wyobrażają sobie swojego dnia bez filiżanki ulubionego napoju. Zastosowano w nich nowoczesną technologię Futureflow™, która umożliwia bieżące śledzenie zużycia filtra. Dzbanek filtrujący szklany z licznikiem LED precyzyjnie monitoruje ilość przefiltrowanej wody oraz jest wyjątkowo intuicyjny w codziennym użytkowaniu. W efekcie będziesz mieć pewność, że każda filiżanka kawy czy herbaty przygotowana jest z wody o optymalnej jakości, co bezpośrednio przełoży się na lepszy smak i aromat napoju.
Filtrowana woda pozwala wydobyć głębie smaku i usprawnia proces parzenia zarówno kawy, jak i herbaty. Dzięki niej uzyskasz doskonały aromat, zaoszczędzisz pieniądze i bez problemu przygotujesz zdrowe i pełnowartościowe napoje dla siebie i bliskich każdego dnia.
Comments