Aronia jest rośliną o niskich wymaganiach. Daje zdrowe owoce już w drugim roku i dobrze rośnie w niskich temperaturach.
Owoce aronii charakteryzują się dużą zawartością witaminy C i przeciwutleniaczy. Aronia jest przedmiotem zainteresowania naukowców ze względu na ciemnofioletową, niemal czarną barwę, która wynika z dużej zawartości związków fenolowych, zwłaszcza antocyjanów. Owoce aronii korzystnie wpływają na krążenie krwi, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.
Polecana przy miażdżycy. Jej owoce korzystnie wpływają także na cukrzycę – zawierają naturalny sorbitol – substancję słodzącą odpowiednią nawet dla diabetyków. Cenna jest nie tylko zawartość witamin, ale także bioflawonoidów, rutyny wzmacniającej naczynia krwionośne, którą z owoców ekstrahuje się do produkcji leków, a także zawartość żelaza, jodu, fluoru, manganu i innych niezbędnych mikroelementów. dla dobrego zdrowia i witalności.
Aronię można pić z miodem, gdyż ma smak kwaśny do gorzkiego, a miód poprawia jej działanie, gdyż zawiera też dużo witamin i działa antybakteryjnie, wspierając odporność.
Do szklanki włóż świeże owoce aronii. Wlać miód tak, aby aronia była przykryta. Zamknij pojemnik i dobrze wstrząśnij.
Weź jedną łyżkę stołową rano.Przechowywać w lodówce.
Comments