Bakterie rosną tam szybciej niż w laboratorium – Znajdują się w każdej kuchni.

Eksperymenty ujawniły szokującą prawdę: w kuchni bakterie rozwijają się szybciej niż w warunkach laboratoryjnych. Naukowcy z Duke University zainteresowali się podatnością gąbek kuchennych na skażenie drobnoustrojami.

Zła wiadomość jest taka, że badacze nie dostarczyli żadnych dobrych informacji. Banalna gąbka kuchenna może być lepszym środowiskiem dla rozwoju bakterii niż akcesoria laboratoryjne specjalnie do tego przeznaczone. Jak to możliwe?

Naukowcy uważają, że wynika to z interakcji pomiędzy różnymi szczepami. – Bakterie są jak ludzie, którzy żyją w czasie pandemii. Profesor Lingchong You wyjaśnia, że podczas gdy niektórym trudno jest żyć w izolacji, inne są w stanie rozwijać się w takich warunkach.

Gąbka jest lepsza niż szalki Petriego Warunki te są korzystne dla gąbki, która przypomina nieco strukturę gleby lub ludzkich jelit, gdzie znajdują się przestrzenie o różnych rozmiarach. Science Rocks mówi, że istnieją przestrzenie, które szczepy bakterii mogą zajmować same, jak również przestrzenie, w których znajdują się one w sąsiedztwie innych szczepów.

Comments

Loading...