Używam okładów z liści porzeczki na obolałe kolana. Zagotuj około 30 liści czarnej porzeczki w 500 ml wody i parzyć przez 15 minut pod przykryciem. Nasączam ściereczkę w wywarze, kładę na nim liście, zawijam i jeszcze gorący kompres nakładam na kolano. Przykryj folią i bandażem ciepłym ręcznikiem. Pozostaw okład na noc i powtórz w razie potrzeby.
Kasztany usmażyć lub pokroić (15-20 sztuk), zalać alkoholem lub wodą alpejską i pozostawić na co najmniej 1 miesiąc w lodówce lub w komorze. Używam go na nadgarstki, kolana, barki – wszędzie tam, gdzie odczuwam ból.
Drobno posiekać jedną cebulę lub 5 ząbków czosnku, wymieszać z kostką twarogu, posmarować kolana, owinąć folią, ręcznikiem i pozostawić na 2-3 godziny. Ta mieszanka działa również na ból oskrzeli.
Comments