Jeśli nie lubisz mocnego, lekko ziemistego smaku buraka, spróbuj go upieczonego w piekarniku. Będzie słodko, kremowo i niebiańsko. Warto też pobawić się przyprawami. Bardzo dobrze komponuje się z nim miód i ocet balsamiczny, które równoważą wyrazisty smak warzyw i wzmacniają ich naturalnie słodki aromat.
Buraczki pieczone są dobre, jeśli przygotujesz je w wysokiej temperaturze. Warzywa można pokroić, natrzeć oliwą z oliwek i włożyć do nagrzanego piekarnika, ale buraki najlepiej upiec w całości i zawinąć w folię aluminiową. Zioła można dowolnie zmieniać, ale nie można też pominąć tymianku, który bardzo dobrze komponuje się z warzywami.
Dodatkowo warto wiedzieć, że przy tego typu przygotowaniu burak zachowuje swoje witaminy i składniki odżywcze, a poza wspaniałym smakiem masz też fantastycznie zdrowy dodatek.
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Buraka dokładnie umyć, odciąć górę/spód.
Zawinąć w folię, jeśli są za duże przeciąć na pół. A następnie zawiń połówki.
Wkładamy je do piekarnika na ok. 45 minut. Piec, aż widelec da się łatwo włożyć do środka.
Kiedy ostygną, obieramy je ze skórki. Następnie pokroić w małe kostki.
Kostki buraczane mieszamy z olejem, miodem, octem balsamicznym i pieprzem. Następnie rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Comments