Czy znasz różnicę między cebulą czerwoną, białą i żółtą – Każdy powinien znać tę ważną różnicę.
Prawie każdy wie, że istnieją różne rodzaje cebuli.
Cebula jest popularnym składnikiem w kuchni, a oprócz tego, że dodaje potrawom odpowiedniego smaku, jest pełna soli mineralnych i witamin. Można ją jeść gotowaną, karmelizowaną, smażoną lub pieczoną. Jeśli jednak stoisz w supermarkecie przed półką z różnymi rodzajami cebuli, możesz mieć wątpliwości, który wybrać.
Dlatego w tym artykule dowiesz się więcej o poszczególnych rodzajach cebuli. Czym różnią się poszczególne rodzaje cebuli?
- smak
- tekstura
- wygląd
- rozmiar
- kolor
Dzisiaj powiemy Ci o głównych różnicach między różnymi rodzajami cebuli. Nie bez powodu cebulę uważa się za jeden z najważniejszych składników w kuchni i medycynie naturalnej.
Żółta cebula (zwykle z brązową skórką)
Ten rodzaj cebuli jest najbardziej uniwersalny ze wszystkich powszechnie dostępnych. Różni się od pozostałych przede wszystkim tym, że gotuje dłużej nawet w wysokich temperaturach. Dlatego jeśli potrzebujesz cebuli do dania, którego gotowanie zajmuje więcej czasu, żółta cebula najdłużej zachowuje swój smak. Ma również wyższą zawartość siarki niż inne gatunki. Oznacza to, że ma również najbardziej charakterystyczny zapach i smak.
Jest na ogół mniejsza, ma stosunkowo twardą skórkę i mięsiste pokrycie. Ma wszechstronne zastosowanie i nadaje się do smażenia i gotowania. Jako bonus, trwa dłużej niż czerwona cebula. Przechowywać z dala od światła, w chłodnym i suchym miejscu.
Biała cebula
Biała cebula ma łagodniejszy smak niż żółta i cieńszą konsystencję. Jest przezroczysta nawet po ugotowaniu. Ten rodzaj cebuli wykorzystuje się do sałatek i sosów. Powodem jest to, że dobrze łączy się z innymi składnikami.
Nie jest to ani tak wyraźne, ani ostre. Łagodniejszy smak predestynuje go do spożycia na surowo, np. do kanapek i past do smarowania.
Czerwona cebula
Ze wszystkich rodzajów cebula czerwona jest najbardziej odpowiednia do bezpośredniego spożycia. Warto wiedzieć, że ma on także najlepsze działanie lecznicze. Oprócz typowych dla cebuli substancji leczniczych, czerwona cebula zawiera także naturalne barwniki, które działają jako przeciwutleniacze. Ponadto ma przyjemny smak i chrupiącą konsystencję. Doskonale uzupełnia słodsze dania i doskonale podkreśla smak.
Ze względu na piękny kolor jest bardzo popularna w restauracjach i często pojawia się w naturalnych przepisach na różne choroby.
Oto jej skutki zdrowotne:
- poprawia odporność,
- przyspiesza regenerację wątroby, usuwa szkodliwe substancje z organizmu,
- wspomaga i przyspiesza trawienie – świetnie sprawdza się przy odchudzaniu,
- działanie przeciwzapalne,
- wzmacnia żołądek i jelita, reguluje mikroflorę jelitową,
- zawiera silne przeciwutleniacze z grupy flawonoidów, dlatego stanowi doskonałą profilaktykę nowotworową,
- rozpuszcza skrzepy krwi i oczyszcza naczynia krwionośne,
- profilaktyka żylaków, hemoroidów, miażdżycy,
- dzięki zawartości cynku, manganu, krzemu i siarki wzmacnia włosy i paznokcie,
- szczególnie ważne dla kobiet po 40. roku życia – zmniejsza u nich ryzyko wystąpienia osteoporozy, zwłaszcza u kobiet po czterdziestce.
Comments