Wymieszaj mąkę, łyżeczkę cukru i sól w dużej misce.
Rozpuść drożdże i 1 łyżkę cukru w ciepłym mleku o temperaturze pokojowej, a następnie dodaj do miski z mąką. Dodaj olej i dobrze wymieszaj.
Wyłóż ciasto na podsypaną mąką deskę i zagnieć przez około 10 minut.
Podziel ciasto na dwie części. Z jednej części uformuj owalny bochenek, a z reszty uformuj płaski placek. Pokrój placek w paski i ułóż je na bochenku, owijając wokół.
Przełóż ciasto na blaszkę do pieczenia i przykryj ściereczką. Pozostaw na około 15-30 minut.
Roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch chleba.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Następnie pokrój i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Comments