Ciasto z makiem na blasze smakuje jak prawdziwy wołoski placek, ale jest o wiele prostsze w przygotowaniu

Już dziś spróbuj ciasto, które zawiera trzy popularne nadzienia: twarożek, mak i dżem.

Składniki

  • 1 i 1/3 szklanki (szklanka 250 ml) zmielonego maku,
  • cukier,
  • skórka z cytryny,
  • wanilia,
  • cynamon,
  • można też dodać przyprawę do piernika, a nawet roztarte goździki i 1,5 szklanki mleka.

Przygotowanie

Doprowadzić mleko do wrzenia. Następnie posypać makiem i mieszać, aż zacznie gęstnieć. Posyp cukrem, dopraw cynamonem i skórką z cytryny lub rozgniecionymi goździkami. Masę można również zagęścić tartym piernikiem, który również doda aromatu.

Jak zrobić nadzienie dżemowe do ciasta

Nadzienie galaretki wcale nie jest skomplikowane. Jeśli masz domowe dżemy, prawdopodobnie będą w idealnej formie do natychmiastowego użycia. Zakupione są czasem zbyt gęste i wtedy dżem trzeba rozcieńczyć. Nadaje się do tego rum lub niewielka ilość letniej wody. Do smaku użyjemy mielonego cynamonu, skórki z cytryny i cukru waniliowego. Aby przygotować, po prostu wszystko dobrze wymieszaj.

Kolejny przepis:

Na ciasto:

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 proszek do pieczenia.

Na nadzienie twarogowe:

  • 2 opakowania twarogu,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 budyń waniliowy
  • garść namoczonych w rumie rodzynek.

Nadzienie galaretowo-makowe według powyższej procedury.

Przygotowanie:

Wbij jajka do dużej miski, dodaj cukier i ubij. Do kolejnej miski dodaj mleko, olej, wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj je i posyp je w dużej misce i zmiksuj wszystko na ciasto. W przypadku nadzienia z twarogu wymieszaj twarożek, cukry, budyń i mleko, aby uzyskać rzadsze nadzienie.

Rozgrzej piekarnik do 180°C . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylej dwie trzecie ciasta na papier i równomiernie rozprowadź. Rozłóż na nim nadzienie twarogowe, aby ponownie było równomiernie ułożone.

Dżem włożyć do jednej torebki z odciętą końcówką, a nadzienie makowe do drugiej bez końcówki. Weź torebkę dżemu i narysuj grubsze linie na całym krótszym boku obok siebie, tak aby linia maku zmieściła się między nimi. Na koniec przykryj nadzienie resztą zygzakowatego ciasta. Miejscami nadal będzie widoczne wypełnienie.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około pół godziny. Gotowe ciasto można lekko oprószyć cukrem pudrem.

Comments

Loading...