Ma łagodny, delikatny smak dlatego można z niej tworzyć przepyszne desery, dania obiadowe, przekąski. Mimo, że jest tania pasuje do dań wykwintnych. Można ją spożywać na surowo, smażoną, gotowaną, duszoną czy pieczoną.
Ponadto może on być elementem dekoracyjnym. Pomocna przy diecie odchudzającej, gdyż składa się głównie z wody, jest niskokaloryczna, łatwostrawna i co najważniejsze daje długie uczucie sytości. Najlepszym wyborem jest młoda, 15-20 centymetrowa, delikatnie dojrzała cukinia.
Bardzo ciekawym pomysłem na wykorzystanie warzywa są naleśniki. Przygotowane na znikomej ilości tłuszczu, są świetną bazą pod przeróżne farsze. Można je jeść na słodko z dżemem i miodem lub na słono z farszem mięsno – warzywnym i sosem czosnkowo – ziołowym.
Doskonale smakują w każdym posiłku i bez obaw można je jeść także na kolację. Potrawa po zastosowaniu w przepisie odpowiedniego rodzaju bezglutenowej mąki może być spożywana również przez osoby chore na celiakię.
Comments