Nie zapomnij zebrać mniszka lekarskiego w czystych miejscach, z dala od dróg.
Idealnie zbieraj po deszczu, aby nie trzeba było myć składników – zwłaszcza nie mniszka lekarskiego, który zawiera najwięcej składników odżywczych świeżo zebranych, nieumytych. Mniszek mieszamy z liśćmi cynamonu i zaczynamy układać w jedną większą lub mniejszą filiżankę.
Naprzemiennie nakładamy rośliny i cukier i kontynuujemy w ten sposób, aż pojemnik się zapełni. Ostatnia warstwa musi być cukrem.
Na miseczkę nakładamy celofan, który kilka razy przebijamy u góry i zapinamy na gumkę. Kładziemy na parapecie na słońcu za szybą i pozwalamy mu fermentować przez 2-3 tygodnie. Cukier powoli zamieni się w syrop. Syrop osiądzie na dnie kubka, a zioła zostaną wciśnięte w górę.
Dlatego konieczne jest wciskanie ich z powrotem do syropu 2-3 razy dziennie. W przeciwnym razie mogą zacząć pleśnieć na powierzchni i nastąpi niewystarczające wypłukiwanie.
Comments