Cukinię można przygotować w piekarniku razem z serem i smażoną cebulą w bardzo smaczny sposób. Karma jest całkowicie bezmięsna i nie zawiera zbyt wielu zbędnych kalorii.
Cukinie obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Przełożyć do miski i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną drobno rozgniecionego bulionu warzywnego lub ziół.
Pokrój cebulę i podsmaż na patelni na odrobinie oliwy z oliwek, aż będzie przezroczysta. Ubij jajka w misce, dodaj niskotłuszczowy jogurt, sól, rozgnieć czosnek i wymieszaj.
Ułożyć plastry cukinii w naczyniu do zapiekania, posmarować zeszkloną cebulą i polać jajkami i jogurtem. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec wszystko przez około 30 minut. Następnie cukinię posyp startym twardym serem o niskiej zawartości tłuszczu i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
Comments