Stosuję ten ludowy sposób każdej zimy. Jestem przekonana, że pomaga mi przetrwać sezon przeziębień i grypy bez żadnych konsekwencji.
Przepis jest tak prosty, że każdy może go przygotować w domu. Aby przygotować i dawkować, postępuj zgodnie z poniższymi krokami.
Fermentowany czosnek w miodzie (PRZEPIS)
Do przygotowania tego przepisu potrzebujemy:
- czosnek
- miód
Czosnek oczyścić i pokroić w ząbki, następnie rozgnieść je nożem. Dzięki temu prasowaniu czosnek wytwarza allicynę, która jest kluczowym składnikiem aktywnym. Nie trzeba ich całkowicie rozgniatać, wystarczy pozwolić im puścić odrobinę soku.
Następnie włóż oczyszczone ząbki czosnku do czystych słoików. Bez względu na to, jakiego rozmiaru pojemnika używasz, napełnij go do ¾. Następnie wlej miód na wierzch, tak aby przykrył czosnek. Działanie tego immunostymulatora zależy również od jakości miodu, dlatego zaleca się kupowanie miodu od sprawdzonych producentów.
Po prostu zakrywamy szklanki, nie zamykamy ich i zostawiamy na kilka dni. Wiadomo, że niektóre owoce w miodzie nie tylko zachowują swoje wartości, ale miód wręcz je polepsza i konserwuje. Podobnie jest z czosnkiem. Po kilku dniach zauważysz bąbelek na górze. Miód może bulgotać i wypływać, dlatego warto pod szklankę postawić talerz.
Kiedy miód reaguje z sokiem czosnkowym, następuje niewielka fermentacja. Ale tak właśnie powinno być. Miód stanie się bardziej płynny, a czosnek zmięknie. Preparat ten można spożywać na każdym etapie fermentacji. Po pewnym czasie, po około 3-4 tygodniach, proces fermentacji kończy się.
Wtedy możemy całkowicie zamknąć szklanki. I tak otrzymaliśmy sfermentowany czosnek w miodzie. Jest nawet zdrowszy niż zwłaszcza czosnek i miód. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Stosowanie:
Jeśli chodzi o dawkowanie, należy przyjmować jedną łyżkę dziennie, która powinna zawierać 1 ząbek czosnku i odrobinę miodu.
Czy próbowaliście sfermentowanego czosnku w miodzie i jakie wrażenia?
Miód jest zawsze zalecany w celu stłumienia kaszlu i bólu gardła. Udowodniono, że ma działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające. Czosnek wytwarza związki takie jak allicyna, które pomagają zwiększyć reakcję białych krwinek na walkę z chorobami.
A profilaktycznie czosnek wzmacnia odporność, aby zapobiec wystąpieniu chorób, w tym przeziębienia i grypy. Fermentowany czosnek ma lepsze właściwości zdrowotne, a charakterystyczny zapach (zapach) czosnku jest słabszy.
Comments