Dzięki temu poznałam świetny sposób na przyrządzanie kawę z nasion daktyla. Pomysł ten zdradził mi znajomy, który od 5 lat mieszka w Izraelu. Opowiedział o lokalnej kawiarni, która serwuje właśnie ten pyszny napój. Jest przygotowywany w taki sam sposób jak tradycyjny, ale ma swoje własne niuanse.
Przed przygotowaniem proszku z nasion należy je dokładnie wysuszyć. Aby to zrobić, ułóż daktyle obrane z miąższu w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Susz je w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 30 minut.
Następnie wsyp nasiona na suchą patelnię. Smaż je, aż lekko się zarumienią. Uważaj jednak, aby ich nie spalić. Łatwo jest określić gotowość nasion: stają się kruche.
Teraz za pomocą młynka elektrycznego zmiel drobno wysuszone daktyle.
Na 250 ml wody potrzebujesz 2 łyżeczek kawy daktylowej. Gotowy napój wyróżnia wyczuwalne subtelne nuty miodu i owoców, a kolor jest taki sam jak zwykłej kawy.
Comments