Dieta alkaiczna – każda osoba chora na nowotwór lub inną chorobę powinna wiedzieć o tej diecie.
Rak stał się jedną z najbardziej śmiertelnych chorób.
Wiele osób zmaga się z tą chorobą na co dzień i nie jest to takie proste. Osoby z tą diagnozą powinny wiedzieć, że bardzo ważne jest wprowadzenie pewnych zmian w diecie, aby złagodzić objawy tej groźnej choroby.
Oprócz chemioterapii bardzo skuteczna jest zmiana diety pacjenta! Zaleca się przejście na dietę alkaliczną, która pomaga wyleczyć cały organizm od wewnątrz.
Równowaga pH ma kluczowe znaczenie dla każdego, niezależnie od stanu zdrowia. W rzeczywistości poziom pH waha się od 1 do 14,7. Wartość pH poniżej 7 jest kwaśna. Wartość pH powyżej 7 jest zasadowa. Wartość pH około 7 jest neutralna. Te poziomy pH mają wpływ na ogólny stan zdrowia, a jeśli chcemy zachować dobry stan zdrowia, musimy upewnić się, że nasz organizm ma niezbędny zasadowy poziom pH.
Jak dieta alkaliczna pomaga w walce z nowotworem?
Dieta alkaliczna jest przydatna w walce z rakiem z jednego prostego powodu: środowisko zasadowe niszczy komórki nowotworowe. Dlatego osoby chore na nowotwór powinny jeść więcej pokarmów zasadowych, aby niebezpieczne komórki nowotworowe nie miały szans na przeżycie. Aby uzyskać najlepsze wyniki, pacjenci chorzy na raka powinni również zaprzestać spożywania kwaśnych pokarmów.
Dieta alkaliczna
1. Jedz warzywa liściaste
Kapusta, brokuły i wszystkie warzywa liściaste najlepiej spożywać na surowo. Preferowana ilość to 2-3 porcje tych warzyw dziennie.
2. Spożywaj zdrowe oleje
Upewnij się, że spożywasz oleje organiczne, takie jak olej z oliwek, awokado i olej kokosowy, które mają właściwości przeciwzapalne i są dobre dla Twojego organizmu.
Z drugiej strony unikaj przetworzonych olejów słonecznikowych, kukurydzianych, margaryny i uwodornionych olejów, ponieważ wszystkie one wpływają na organizm. Jest to bardzo ważne, ponieważ układ nerwowy musi odbierać wszystkie komunikaty, aby prawidłowo funkcjonować i chronić zdrowie.
3. Białko
Jedz groszek, orzechy, soczewicę, nasiona i fasolę, otrzymasz niezbędną ilość białka. Warto jednak unikać lub ograniczać spożycie mięsa, gdyż podczas gotowania mięsa w wysokich temperaturach powstają dwie toksyny. W szczególności wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) i aminy heterocykliczne (GRA), które mogą powodować uszkodzenie DNA i prowadzić do rozwoju raka.
4. Wybór napojów
Jeśli chodzi o napoje, zawsze wybieraj zwykłą wodę lub przygotuj naturalną herbatę ziołową, zieloną lub dowolny sok warzywny. Pamiętaj jednak, aby unikać napojów gazowanych i piwa, ponieważ zawierają one konserwanty, dodatki i cukier. Uważaj na ilość spożywanej kawy.
5. Wyeliminuj cukier
Jest szkodliwy na wiele sposobów. Po pierwsze, komórki nowotworowe zużywają glukozę bardziej niż jakakolwiek inna komórka, ale cukier ma odczyn kwaśny i stymuluje rozwój raka. Ponadto trzustka wytwarza insulinę, gdy cukier jest spożywany w nadmiarze, co prowadzi do insulinooporności i ostatecznie stymuluje szybki wzrost komórek nowotworowych.
6. Wyeliminuj gluten.
Zamiast spożywać pieczone produkty, takie jak babeczki, ciasteczka, ciasta, chleb, płatki zbożowe, makarony itp. Zacznij jeść ekologiczną komosę ryżową, ryż i kaszę gryczaną. Zapobiegnie to dodaniu do diety żyta, pszenicy lub innych zbóż, które zawierają gluten i powodują stany zapalne w organizmie.
7. Wyeliminuj nabiał
Niektóre z najczęstszych produktów spożywczych powodujących raka to w rzeczywistości produkty mleczne. Sery i jogurty są zwykle wytwarzane z dodatkiem mleka w proszku, które zawiera kazeinę. Białko to jest pokarmem dla raka, a także powoduje choroby zapalne i łamliwość kości.
Dieta alkaliczna składa się głównie z następujących pokarmów:
- zielone liściaste warzywa
- brokuły, kalafior, kapusta, cukinia
- warzywa korzeniowe
- przyprawy i zioła
- fasola, groch, soczewica
- czosnek, cebula, por i szczypiorek
- orzechy i nasiona, zdrowe oleje
- jagody i owoce uprawiane tu w małych ilościach
- niewielka ilość zbóż bezglutenowych takich jak ryż, pszenica, komosa ryżowa
Comments