Chrzan to roślina wieloletnia o białych korzeniach i brązowawej skórze. Chrzan początkowo był uprawiany jako zioło, a jego właściwości można scharakteryzować również jako zielarskie. Swój bardzo silny aromat zawdzięcza zawartym w nim olejkom eterycznym.
Chrzan ma silne działanie antybiotyczne i wzmacniające. Skutecznie eliminuje infekcje w organizmie i jest doskonałym uzupełnieniem leczenia wszelkich przeziębień. W przypadku grypy hamuje namnażanie się bakterii i wirusów oraz rozgrzewa organizm.
Przy kaszlu i katarze chrzan uwalnia otępienie, jego krzemionka rozpuszcza osady na błonach śluzowych dróg oddechowych, zarówno w zatokach, jak iw płucach i oskrzelach. Ten efekt odczujesz, gdy jest krojony, kruszony lub tarty, gdy uwalniają się substancje o działaniu dezynfekującym, co objawia się pękaniem jak cebula.
Sprawdzoną medycyną naturalną w sezonie grypowym jest codzienne przyjmowanie 1 łyżeczki świeżego chrzanu. Oprócz tego, że chrzan zawiera dużo witamin, jest również polecany przez dietetyków, ponieważ ma bardzo niską zawartość węglowodanów i wysoką zawartość błonnika.
Wszystkie lecznicze działanie chrzanu
- Działanie antyseptyczne – przeciwzapalne
- Działanie antybiotyków
- Oczyszcza krew
- Chroni komórki przed wolnymi rodnikami
- Profilaktyka raka
- Profilaktyka chorób układu krążenia
- Obniża wysoki poziom cholesterolu we krwi
- Podnosi ciśnienie krwi
- Utrzymuje mocne i czyste naczynia krwionośne
- Oczyszcza układ oddechowy ze śluzu
- Odprowadza nadmiar wody
- Oczyszcza nerki i drogi moczowe
- Leczenie stanów zapalnych w drogach moczowych i nerkach
- Poprawia trawienie
- Usuwa wzdęcia
- Wspiera opróżnianie
- Wspiera tempo przemiany materii – odchudzanie
- Przyspiesza spalanie podskórnej tkanki tłuszczowej i tłuszczu w diecie
- Usuwa migreny – bóle głowy
- Dostarcza organizmowi energii
- Zwiększa koncentrację i pamięć
Comments