Odcedzasz makaron w zlewie przez durszlak? Zobacz, dlaczego to wielki błąd

W moim domu makaron pojawia się na stole bardzo często – zazwyczaj postępuję z nim w ten sam sposób po ugotowaniu. Odcedzam makaron w durszlaku, a następnie nakładam na talerze i polewam sosem.

Chociaż wydaje się to zupełnie poprawne, okazuje się, że przez cały ten czas popełniałam błąd! Istnieje włoska metoda, która gwarantuje przygotowanie makaronu w najlepszy możliwy sposób – i co najlepsze, jest bardzo prosta. Jeśli nie chcesz powielać tych samych błędów, czytaj dalej!

Znany szef kuchni, Andrew Carmellini, podpowiada, jak wydobyć z makaronu pełnię smaku. Według niego odcedzanie makaronu w durszlaku i wylewanie wody po gotowaniu to duża strata. Ta woda jest bowiem kluczem do podkręcenia smaku potrawy.

Dodatkowo, nie powinno się przepłukiwać makaronu wodą, bo pozbawia go to cennego aromatu.

Innym częstym błędem jest dodawanie sosu dopiero na talerzu. W ten sposób makaron łatwo się skleja i traci smak.

Co więc zrobić, żeby tego uniknąć?

Zamiast odcedzać makaron, wyłów go i bezpośrednio przełóż do sosu.

Podsmażaj razem przez chwilę, aby makaron wchłonął smaki sosu.

Następnie dodaj chochlę wody po makaronie do sosu, aby nadać mu jeszcze lepszej konsystencji i smaku.

Na koniec, dodaj kawałek masła, odrobinę oliwy z oliwek i starty ser. To sprawi, że Twój makaron będzie aksamitny i pełen smaku.

Dodaj ulubione przyprawy i gotowe! Właśnie przygotowałaś makaron w prawdziwym włoskim stylu!

Comments

Loading...