Co pierwsze przychodzi Ci do głowy gdy pomyślisz o warzywie, które dostarcza dużo składników odżywczych, jest tanie, wspaniale zaspokaja głód i cieszy się ogólną popularnością od dawna?
Prawdopodobnie oczyma wyobraźni ujrzałeś duszoną kapustę – słusznie, bo to o niej mowa. Zapoznaj się z poniższymi apetycznymi propozycjami jej przyrządzenia a nie pożałujesz – każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Do jej wykonania potrzebne Ci będzie:
Przygotowanie rozpocznij od warzywa, które odgrywa tu pierwszoplanową rolę – posiekaj kapustę, posól ją i odłóż na około dziesięć minut. W tym czasie podsmaż trochę kiełbaski na rozgrzanym oleju na patelni lub w garnku o grubym dnie.
Następnie przełóż je na talerz i pokrój drobno cebulę, którą z powodzeniem możesz dusić na tym samym oleju przez około pięć minut. Potem stopniowo dodawaj kapustę (dokładaj kolejną, gdy poprzednia odpowiednio zmięknie). Dołóż do tego umyte liście laurowe.
Następnie gotuj całość przez pięć minut, mieszając szpatułką zawartość patelni/ garnka w zależności od potrzeb. Dolej wody i dołóż pokrojoną uprzednio paprykę.
Pozostało Ci już tylko poddusić wszystko na małym ogniu pod przykrywką (aż kapusta zmięknie), a pod koniec gotowania, tj. około pięć minut wcześniej dodać: koncentrat pomidorowy, czarny pieprz, cukier, pokrojoną szynkę, koperek oraz kiełbaski. W ten oto szybki i nieskomplikowany sposób stworzyłeś danie idealne do podawania na ciepło – smacznego!
Comments