aromatyczne i smaczne dania, które możesz przyrządzić z duszonej kapusty. Babcine przepisy zawsze najlepsze
Kolejna propozycja wymaga skompletowania następujących składników:
- kilogram czerwonej kapusty,
- 50 ml soku z czarnej porzeczki oraz tyle samo jabłkowego,
- po dwie łyżki masła i miodu,
- łyżka octu jabłkowego,
- pięć – siedem sztuk goździków,
- dwie łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Tak jak poprzednio zajmij się najpierw kapustą – przetnij ją na połowę, oczyść z zewnętrznych liści, wytnij łodygę, a następnie poszatkuj główny element przygotowywanego dania.
Rozpuścić masło w garnku o grubym dnie, umieść w nim kapustę, następnie wymieszaj i dodaj wymienione wyżej składniki. Zagotuj całość pod przykryciem. Ustaw mały ogień i duś dalej przez około dwie/ dwie i pół godziny, co jakiś czas mieszając.
Dopraw solą i pieprzem do smaku. Potem ściągnij z garnka pokrywkę, zwiększ płomień i poczekaj, aż zawartość zacznie intensywnie wrzeć – gotuj ją tak przez chwilę – około dwie/ trzy minuty celem odparowania większości cieczy. Tak przygotowana kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień.
Pikantna kapusta duszona w piwie
Potrzebne Ci będą następujące składniki:
- 230 g mostku wołowego,
- pół główki białej kapusty,
- łyżka miękkiego masła,
- cebula, jabłko,
- 250 ml piwa,
- dwie łyżki octu jabłkowego,
- dwie łyżeczki soli
- po łyżeczce: kminku, cukru oraz mielonego czarnego pieprzu
Tym razem zacznij od mostku – pokrój go na plastry i usmaż na patelni na średnim ogniu, tak aby wytopił się z niego tłuszcz. Tak przygotowane mięso odłóż na talerz. Umieść w rondlu posiekaną wcześniej kapustę, plasterki jabłka, cebulę oraz masło i podsmaż przez około dwie/ trzy minuty.
Następnie dolej piwo i ocet oraz dodaj czarny pieprz, kminek, sól i cukier. Przykryj tę zawartość pokrywką i gotuj całość na średnim ogniu przez około godzinę (kapusta powinna być miękka), mieszając co jakiś czas.
Comments