Smażyć przez około pięć minut. Następnie dodaj drobno posiekaną kapustę i podsmaż warzywa. Po pięciu minutach dodaj wodę i koncentrat pomidorowy lub świeże, obrane ze skórki pomidory winogronowe. Przykryć kapustę i gotować na małym ogniu przez 40 minut. Wczesną wiosną duszenie młodej kapusty trwa krócej – tylko kwadrans.
Należy wybierać kapustę o jasnofioletowym odcieniu. Należy wybierać kapustę o jasnofioletowym odcieniu. Fioletowa kapusta jest wspaniała, gdy gotuje się ją z innymi warzywami. Wystarczy ją posiekać lub poszatkować.
Dusić ją na oleju i w niewielkiej ilości wody, aż stanie się miękka. Dobrym dodatkiem są sól i pieprz. Można również dodać do mieszanki trochę octu z jabłek. Doda on nie tylko smaku, ale także sprawi, że kapusta zachowa swój nasycony kolor podczas duszenia.
Jeśli nie masz octu jabłkowego, możesz go zastąpić octem winnym lub ryżowym. Aby kapusta była słodsza, można dodać trochę cukru.
Comments