Olejek cytrynowy z gałki muszkatołowej jest używany do różnych rzeczy. Skutecznie odstrasza komary, odświeża powietrze w pomieszczeniu, służy do produkcji różnego rodzaju mydeł i perfum, wchodzi w skład pachnących mieszanek kwiatowych, jest stosowany jako dodatek do kremów do skóry.
W kuchni liście i kwiaty geranium wykorzystuje się np. kandyzowane do dekoracji ciast i deserów. Wdychanie zapachu liści geranium wieczorem może pomóc u niektórych osób zasnąć. Osoby w dużym stresie mogą pić kojącą lemoniadę z gałką muszkatołową.
Oderwij liście geranium (pół garści) i wymieszaj je z siedmioma łyżkami miodu. Po min. 2 godzinach wlej cztery szklanki wody, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny i gotowe. Liście można również dodawać do posiłków. Można je dodawać np. do herbaty dla wzmocnienia jej smaku, ale także jako dodatek do sosów, dżemów i słodkiego pieczywa.
Comments