Jabłko to owoc, który powinieneś jeść codziennie. Oprócz tego, że jest bardzo smaczne, ma również wiele korzyści zdrowotnych. Zarówno miąższ, jak i skórka są bogate w witaminę C, kompleks witamin z grupy B, wapń, fosfor, potas i przeciwutleniacze.
Jabłko jest naprawdę doskonałym sprzymierzeńcem wzmacniającym odporność organizmu. Pomaga zapobiegać chorobom i wirusom, dzięki czemu jest również doskonałą profilaktyką przed przeziębieniem czy grypą.
Zawiera pektynę, która jest substancją pomagającą obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i wydalać metale, takie jak rtęć i ołów. Przynosi korzyści sercu, ponieważ rozpuszczalny błonnik i polifenole o działaniu przeciwutleniającym obecne w tym owocu pomagają regulować ciśnienie krwi. W ten sposób jabłko zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych i chorób serca.
Comments