Kurkuma jest znana jako popularna przyprawa, ale ma również wiele korzyści zdrowotnych. Zawiera błonnik, niacynę, witaminy C, E i K, sód, potas, wapń, miedź, żelazo, magnez i cynk.
Kurkuma pozytywnie wpływa na trawienie i łagodzi problemy trawienne. Jest również przydatna w biegunkach, w profilaktyce wzdęć, a także w leczeniu zapalenia żołądka, zapalenia trzustki i zespołu jelita drażliwego.
Kurkuma ma zdolność metabolizowania tłuszczów, co przyczynia się do szybszej utraty wagi. Aktywny składnik kurkumy może nawet zmniejszać objętość tkanki tłuszczowej i hamować wzrost nowych naczyń krwionośnych, dlatego jest stosowany w terapiach odchudzających.
Ta popularna przyprawa zapobiega gromadzeniu się złego cholesterolu, chroni serce oraz zapobiega zawałom i udarom. Pomaga zmniejszyć ryzyko zawału serca.
Kurkuma odbudowuje komórki wątroby, a także zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych.
Comments