Moja ulubiona herbata imbirowa – nie dość że zdrowa to jeszcze smaczna.

Naprawdę warto pić ten napój każdego dnia!

Wiele osób używa imbiru jako przyprawy do potraw, ale mniej osób wie, że oprócz wyjątkowego smaku imbir ma również ważne skutki zdrowotne. Powiemy Ci, na jakie choroby może pomóc imbir, spróbuj.

Jeśli ktoś nie stosował wcześniej imbiru, teraz jest czas, aby spróbować i regularnie go stosować, nie tylko ze względu na jego wyjątkowy smak.

1. Ułatwia trawienie

Imbir pobudza trawienie oraz łagodzi podrażnienia i stany zapalne przewodu pokarmowego. Pobudza wydzielanie śliny, dzięki czemu wspomaga trawienie.

2. Imbir jest również doskonały na nudności

W przypadku nudności spowodowanych wirusami, infekcjami, ciążą, podróżami lub chemioterapią imbir może przynieść ulgę. Żuj kawałek świeżego imbiru lub wypij filiżankę herbaty imbirowej, a Twój problem zniknie.

3. Środek przeciwbólowy

Imbir zmniejsza ból mięśni o 25%, łagodzi stany zapalne i objawy bólu mięśni.

4. Ma działanie przeciwzapalne

Regularne spożywanie herbaty imbirowej eliminuje stany zapalne obecne w organizmie.

5. Profilaktyka chorób układu krążenia

Witaminy, minerały i aminokwasy zawarte w imbirze przyczyniają się do zdrowego krążenia krwi, zmniejszając w ten sposób prawdopodobieństwo różnych chorób serca. Ponadto imbir rozrzedza krew i zapobiega odkładaniu się tłuszczu na ściankach naczyń, dzięki czemu można zapobiegać udarom i zawałom serca. Imbir działa podobnie jak aspiryna na nasze serce i układ naczyniowy, jednak bez różnych skutków ubocznych charakterystycznych dla leków.

6. Wzmacnia układ odpornościowy

Picie herbaty imbirowej na wiele sposobów przyczynia się do zdrowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Ze względu na bardzo wysoką zawartość przeciwutleniaczy, jego regularne spożywanie pomaga zapobiegać rozwojowi różnych chorób i pomaga je pokonać. Ma silne działanie przeciwwirusowe, dzięki czemu skutecznie zwalcza również grypę. Picie herbaty imbirowej zaleca się także przy różnych schorzeniach układu oddechowego, takich jak przeziębienie, kaszel czy zapalenie krtani.

Oto kilka innych powodów, dla których warto spożywać imbir.

  • spowalnia starzenie się
  • zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na chorobę Alzheimera
  • można go również skutecznie stosować przeciwko infekcjom grzybiczym
  • jego działanie tłumiące apetyt sprawia, że ​​doskonale nadaje się do diet odchudzających
  • obniża poziom cukru we krwi, zapobiegając w ten sposób rozwojowi cukrzycy
  • pomaga zapobiegać i walczyć z rakiem

Jak zrobić herbatę imbirową?

  • Większy kawałek świeżego imbiru według upodobań (można zastąpić 1 łyżką suszonego imbiru w proszku)
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • 1 litr wody

Imbir obierz i zetrzyj na tarce, a następnie włóż do wrzącej wody. Odstawić, gdy ostygnie do ok. 60°C, dodać sok z cytryny i miód. Napięcie. Pijąc herbatę imbirową, uważaj, aby nie spożywać więcej niż 4 gramy imbiru dziennie, chociaż na szczęście przekroczenie tej dawki jest dość trudne, ponieważ trzeba by ją pić przez cały dzień.

Czy ta informacja była pomocna? Udostępnij także post swoim znajomym!

Comments

Loading...