Biorąc pod uwagę te warunki, nic dziwnego, że tych grzybów naprawdę trzeba długo szukać. W domu wszystko dzieje się zgodnie z innymi prawami: tylko odpowiednie zarodniki wpadają do gleby, a prawdopodobieństwo, że z nich wyrosną grzyby, wzrasta setki, a nawet tysiące razy. Pobudzenie ich wcale nie jest trudne.
Składniki:
Znajdź grzyby lub kup je na rynku. Zarodniki znajdują się na spodzie nasadki. Grzyb może być nawet trochę zepsuty – to nie ma znaczenia.
Przemiel grzyby przez maszynę do mięsa, ale nie myj ich wcześniej. Rozcieńcz powstałą masę z niewielką ilością wody, w 5-litrowym pojemniku.
Dodaj drożdże do masy grzybowej i delikatnie wymieszaj. Rozcieńcz wszystko pozostałą ilością wody, przykryj pojemnik ściereczką na górze i umieścić w ciemnym, ciepłym miejscu na 2 tygodnie.
Comments