Truskawki z puszki i kandyzowane to nasz absolutny faworyt. Dzieci jedzą je zamiast cukierków.
Są naprawdę słodkie i pyszne. Doskonała wskazówka, jak długo przechowywać truskawki jako fantastyczny deser! Słodki, pachnący smakołyk ze świeżych truskawek, który przebija cukierki i jest całkowicie wolny od konserwantów. Spróbuj, a nie pożałujesz!
Do kandyzowania wybieramy dojrzałe truskawki, ale wystarczająco twarde. Truskawki można odszypułkować, ale nie jest to konieczne.
Wlej cukier do garnka. Zalej wodą i pozwól jej się rozpuścić, ciągle mieszając. Następnie wlej truskawki do garnka, lekko wymieszaj. Gotować maksymalnie 3 minuty i całkowicie ostudzić.
Po schłodzeniu ostrożnie przecedź syrop do rondelka. Kładziemy to na kuchence i gotujemy. Wrzącym syropem zalać truskawki.
Powtarzamy ten krok.Ponownie przecedź syrop do garnka, ale tym razem gotuj dłużej. Jego gęstość powinna przypominać cieńszy dżem.
Zalać truskawkami, doprowadzić do wrzenia, ale gotować tylko 1 minutę i natychmiast wyłączyć ogień. Poczekaj, aż całkowicie ostygnie, a następnie wyjmij truskawki na tacę i ułóż je obok siebie.
W tym momencie cukierki są gotowe i wystarczy je pozostawić do wyschnięcia. Od Ciebie zależy, jak wyschnięte będą cukierki. Pozostaw je jednak do wyschnięcia na maksymalnie 5 dni. Można je ułożyć na tackach, przykryć folią spożywczą i w ten sposób zamrozić lub obtoczyć w cukrze pudrze i przechowywać w słoiku (bez cukru mogą się sklejać).
Comments