Odłóż kilka garści ze zbiorów truskawek: Spróbuj truskawek kandyzowanych, smakują sto razy lepiej niż z puszki.

Truskawki to moje ulubione owoce – są fantastyczne świeże.

Truskawki z puszki i kandyzowane to nasz absolutny faworyt. Dzieci jedzą je zamiast cukierków.

Są naprawdę słodkie i pyszne. Doskonała wskazówka, jak długo przechowywać truskawki jako fantastyczny deser! Słodki, pachnący smakołyk ze świeżych truskawek, który przebija cukierki i jest całkowicie wolny od konserwantów. Spróbuj, a nie pożałujesz!

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 800-900 g cukru
  • 200 ml wody

Przygotowanie:

Do kandyzowania wybieramy dojrzałe truskawki, ale wystarczająco twarde. Truskawki można odszypułkować, ale nie jest to konieczne.

Wlej cukier do garnka. Zalej wodą i pozwól jej się rozpuścić, ciągle mieszając. Następnie wlej truskawki do garnka, lekko wymieszaj. Gotować maksymalnie 3 minuty i całkowicie ostudzić.

Po schłodzeniu ostrożnie przecedź syrop do rondelka. Kładziemy to na kuchence i gotujemy. Wrzącym syropem zalać truskawki.

Powtarzamy ten krok.Ponownie przecedź syrop do garnka, ale tym razem gotuj dłużej. Jego gęstość powinna przypominać cieńszy dżem.

Zalać truskawkami, doprowadzić do wrzenia, ale gotować tylko 1 minutę i natychmiast wyłączyć ogień.  Poczekaj, aż całkowicie ostygnie, a następnie wyjmij truskawki na tacę i ułóż je obok siebie.

W tym momencie cukierki są gotowe i wystarczy je pozostawić do wyschnięcia. Od Ciebie zależy, jak wyschnięte będą cukierki. Pozostaw je jednak do wyschnięcia na maksymalnie  5 dni. Można je ułożyć na tackach, przykryć folią spożywczą i w ten sposób zamrozić lub obtoczyć w cukrze pudrze i przechowywać w słoiku (bez cukru mogą się sklejać).

Życzymy smacznego!

Comments

Loading...