Pyszna kapusta po francusku z piekarnika – Prawdziwe odkrycie kulinarne. Goście zachwalali więc dzielę się przepisem.

Kapusta po francusku z piekarnika – czas na nowe odkrycie smaków tradycyjnych składników. Twoja rodzina będzie Ci wdzięczna za wprowadzenie tego dania do kuchni.

Jeśli szukasz przepisu na danie z prostych składników, koniecznie postaw na smaczną kapustę po francusku z piekarnika. Będziesz zaskoczony tym kulinarnym cudem, koniecznie wypróbuj ten przepis.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg kapusty
  • 800 g mięsa mielonego
  • 500 g ziemniaków (opcjonalnie ryżu)
  • 5 jajek
  • 3 cebule
  • 120 ml mleka
  • Sól
  • Czarny pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania kapusty. Należy usunąć wierzchnie liście, następnie nalać wody do dużego garnka, tak aby zakryć całe warzywo.

Do gotującej się wody włożyć kapustę. Poczekać do momentu, aż liście zaczną się swobodnie oddzielać.

Oddzielone liście należy gotować jeszcze przez następne dwie minuty, po czym wyjmujemy je i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Dalej należy pozbyć się twardych części kapusty.

Kolejnym etapem jest obranie i posiekanie cebuli.

Ważne jest, aby smażyć ją do momentu, aż się całkowicie zeszkli. Do tak przygotowanej cebuli dodajemy mięso i wszystko razem smażymy na małym ogniu.

Następnym elementem przygotowania dania jest obranie i starcie ziemniaków na tarce o grubych oczkach. Dalej dodaj mięso mielone i smaż do momentu, aż ziemniaki będą na pół miękkie. Dodaj pieprz, sól do wedle uznania.

I tak masa do naszej kapusty jest gotowa. Na zakończenie wymieszaj wszystko dokładnie. Ziemniaki można zastąpić ryżem.

W osobnej misce wymieszaj mleko i jajka. Naczynie żaroodporne wyłóż liśćmi kapusty, tak aby całkowicie przykrywały dno.

Na liście wyłóż przygotowane wcześniej nadzienie, a wierzch polej ubitymi jajkami z mlekiem. Przygotuj drugą warstwę w taki sam sposób i ułóż na warstwę pierwszą. Na samą górę połóż liście kapusty. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut.

Pieczona kapusta po francusku, to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie. Z pewnością będzie królowało na Twoim stole!

Comments

Loading...