Liście laurowe dokładnie umyć /jeśli masz świeże to jeszcze lepiej/, połamać na mniejsze kawałki, zagotować wodę i gotować razem z liśćmi 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i przykryć pokrywką i pozostawić do zaparzenia na kolejne 20 minut.
Następnie liście odcedzamy, dodajemy miód i sok z cytryny – tylko wtedy, gdy herbata jest letnia, aby nie zniszczyć ich działania leczniczego. Pijemy cały dzień, a nie wszystko naraz.
Rozpuść 500 g cukru w 250 ml soku z cytryny i dodaj 15 liści laurowych. Gotować około 1 godziny do uzyskania gęstej, miodowej konsystencji. Wyjmij liść laurowy i przelej masę do zamykanych butelek. Przechowywać w lodówce. Spożywać 1 łyżeczkę dziennie, dopóki problemy trwają. Mam doświadczenie, że syrop zawsze zadziała.
Comments