Lekko spłukujemy liście w zimnej wodzie i kroimy na pół, pomagając w ten sposób uwolnić jak najwięcej soku. Cytrynę, limonkę lub pomarańczę (według smaku) dokładnie umyć i pokroić w plastry ze skórką. Potem jest to bardzo proste, naprzemiennie układamy liście, cukier, sok z cytryny i cytrusy w czystej szklance, aż pojemnik będzie całkowicie pełny. Po prostu zamykamy i zostawiamy za oknem.
W ciągu kilku tygodni powinieneś zaobserwować, że cukier się rozpuści, a jeśli to konieczne, możesz lekko zamieszać i ponownie docisnąć. Regularnie sprawdzamy zawartość szkła, upewniając się, że na powierzchni nie zaczyna tworzyć się pleśń.
Gdy zawartość pojemnika jest całkowicie płynna, przecedź przez ściereczkę i dobrze wyciśnij. Przechowuj w spiżarni. Syrop nie podrażnia żołądka, pomaga rozluźnić zatoki, jest niesamowicie silny na ból gardła, zapalenie oskrzeli i inne jesienne i zimowe dolegliwości.
Comments