Najprostszą opcją jest przygotowanie herbaty. Wystarczy wsypać 2 łyżeczki suszonych kwiatów do 250 ml gorącej wody i pozostawić do zaparzenia przez 5 do 10 minut. Odcedź i wypij. Herbatę pije się 3 razy dziennie, a zawsze przygotowuje się ją na świeżo.
Zalej 2 łyżki kwiatów 300 ml wrzącej wody i pozostaw do zaparzenia na 20 minut. Odcedź i nałóż jako okład na rany lub po prostu przemyj rany wywarem.
Wciśnij kwiaty do małego szklanego pojemnika. Wlej biały alkohol (40%) i zamknij pojemnik. Zamknąć pojemnik i pozostawić w ciepłym, ciemnym miejscu na trzy tygodnie. Delikatnie wstrząsaj co drugi dzień, aby lepiej rozpuścić składniki aktywne. Odcedź gotową nalewkę i napełnij ją pojemnikiem z ciemnego szkła.
Comments