Postępujemy ponownie jak w przygotowaniu pesto, usuwamy kwiaty. Dobrze myjemy łodygi. Łodygi czosnku kroimy tak, aby były zbliżone wielkością do zielonej fasoli. Wlej wodę do garnka, dodaj trochę soli. Zamykamy go i gotujemy w nim pokrojone w plastry łodygi.
Po ugotowaniu spuść wodę i pozwól jej ostygnąć. Następnie dopraw solą, zalej oliwą i skrop cytryną. Tak przygotowane łodyżki można mocno wymieszać z jajkiem i posypać np. parmezanem.
Jako pierwsi ponownie myjemy łodygi, pozwalamy im ociekać i pokroić (możemy również użyć kwiatów do przygotowania tej sałatki). Wlej trochę oleju na patelnię. Wlej 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonego chili i czarnego mielonego pieprzu.
W tej mieszance prażymy łodyżki czosnku, które wcześniej szczegółowo pokroiliśmy. Na koniec doprawiamy solą, wlewamy oliwę i możemy jej użyć np. na makaronie. Ta mieszanka może być również przechowywana w lodówce , po prostu układając ją w wysterylizowanych szklanych kubkach i zamykając pokrywką.
Blachę wyścielamy papierem do pieczenia i kładziemy na niej umyte i wysuszone łodygi czosnku, w tym kwiatek. Dopraw solą, zmielonym czarnym pieprzem i skrop oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 200°C.
Comments