Lubczyk leczy płuca, nerki i oczyszcza krew. Tutaj znajdziesz instrukcję, jak uprawiać go w doniczce przez cały rok
Lubczyk to silna, solidna, wieloletnia roślina, która nie ma naturalnych wrogów i może bujnie rosnąć, jeśli odniesiesz sukces i pokonasz początkowe trudności, które mogą towarzyszyć sadzeniu. Oto problemy i najlepsze wskazówki dotyczące uprawy.
Kupuj nasiona od sprawdzonych hodowców. Zasiej nasiona w ogrodzie lub doniczce. Przed siewem zanurz nasiona w wodzie na dwie do trzech godzin i zasiej glebę przed siewem. Dobrym rozwiązaniem do uprawy jest użycie ziemi ogrodowej zmieszanej z ziemią kwiatową.
Jednym ze szczegółów, który należy wziąć pod uwagę przy uprawie lubczyka, jest stopień nasłonecznienia, na jakie jest narażona. Lubczyk potrzebuje słońca, ale woli poranne i pośrednie światło, które jest lepiej przystosowane do zacienionych i wilgotnych obszarów ogrodu .
Przesadzanie w bardzo nasłonecznione miejsce może być śmiertelne dla rośliny, należy pamiętać, że należy ją chronić przed południowym słońcem.
10 dobroczynnych skutków lubczyka na Twój organizm i zdrowie:
- Wspomaga trawienie, jeśli schudniesz, jest najlepszym pomocnikiem,
- Przyspiesza metabolizm,
- Wspomaga wydzielanie żółci – doskonała profilaktyka chorób pęcherzyka żółciowego ,
- Eliminuje wzdęcia i inflację,
- Zapobiega chorobom układu krążenia, oczyszcza krew i naczynia krwionośne,
- Działanie moczopędne – doskonale sprawdza się u osób, które borykają się z częstymi stanami zapalnymi pęcherza moczowego, nerek i układu wydalniczego,
- Usuwa nadmiar wody z organizmu, jeśli dużo solisz, lubczyk oczyszcza organizm z nadmiaru sodu ,
- Oczyszcza drogi oddechowe – usuwa śluz i ułatwia oddychanie ,
Dzięki wyciągowi z lubczyka można z powodzeniem leczyć choroby stawów takie jak reumatyzm, choroba zwyrodnieniowa stawów czy dna moczanowa. Możesz ugotować wszystkie części rośliny, ale najbardziej znaczący efekt ma korzeń.
Herbata z korzenia lubczyka może skutecznie złagodzić wiele problemów zdrowotnych kilka razy dziennie. Znakomity podczas grypy – lubczyk to nie tylko świetna profilaktyka, ale także pomoże szybciej wrócić do zdrowia.
Lubczyk w domu
Babcie wykorzystywały lubczyk nie tylko w sosach, zupach czy mięsie. Jej liście – suszone lub świeże – były przechowywane w szafkach i komorach na żywność, gdzie działały jako środek odstraszający szkodniki .
Użyj wszystkich części
Korzenie lubczyka można suszyć, rozdrabniać i stosować jako przyprawę do potraw . Możesz dodawać liście i łodygi do bulionów, sałatek i sosów. Młode liście nadają potrawom aromatyczny zapach selera.
Możesz wysuszyć liście i zrobić różne domowe przyprawy, sole smakowe lub substytuty domowej roślinności .
Możesz zbierać liście przez cały sezon. Korzeń lubczyka zbieramy dopiero w trzecim roku po lecie. Korzeń suszymy i mielimy na przyprawę.
Jak to uprawiać?
W jednym gospodarstwie nie potrzebujesz wiele, potrzebujesz tylko 1-2 szybko rosnących roślin. W marcu, najpóźniej w kwietniu, to idealny czas na zasianie lubczyka w swoim ogrodzie. Nasiona do siewu bezpośredniego można znaleźć w każdym centrum ogrodniczym lub supermarkecie .
Drugą opcją jest rozmnażanie z sadzonek (po prostu wkładasz sadzonki do gleby i pozwalasz im się zakorzenić). Alternatywnie można kupić sadzonki i posadzić je w ogrodzie – to też jest najłatwiejsza opcja. Lubczyk jest bardzo wytrzymały i dlatego nie ma problemu z zimowaniem w ogrodzie. Pasuje do opinii w półcieniu i wystarczającej wilgotności – nie zapominaj o tym, szczególnie w gorące letnie dni.
Lecznicza herbata liguryjska:
1 łyżeczkę posiekanych liści gotuje się w 250 ml wody przez 10 minut. Receptura ta wpływa korzystnie na stany zapalne dróg moczowych i jednocześnie działa odtruwająco po nadmiernym spożyciu alkoholu lub nikotyny.
Domowa przyprawa w płynie
Składniki:
- Lubczyk również z szypułkami (używamy tyle lubczyka, ile chcemy przyprawić, dla mnie to prawda, że im więcej, tym lepiej)
- 400 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżego majeranku (jeśli nie suszony)
- 2 łyżki oleju słonecznikowego (lub w razie potrzeby)
Przygotowanie:
Lubczyk dokładnie spryskujemy i mielimy na maszynce do mięsa. Włóż do garnka, dodaj wodę i gotuj przez 15 minut. Odcedź miksturę przez białe płótno, dokładnie wyciśnij Do płynnej mieszanki dodać sól, 2 łyżki oleju i majeranek i smażyć do przepołowienia ekstraktu. Wlać do filiżanek i odwrócić do góry nogami.
Comments